Hindistan siber saldırı yüzünden mi başarısız oldu?

Hindistan Uzay Ajansı'nın ay görevi esnasında Kuzey Koreli korsanlar tarafından saldırıya uğradığından şüpheleniliyor.

ÖZEL HABER 08.11.2019, 18:00 10.11.2019, 00:11
Hindistan siber saldırı yüzünden mi başarısız oldu?

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu'nun (ISRO) Chandrayaan-2 misyonu sırasında, Kuzey Koreli bilgisayar korsan grubu tarafından saldırıya uğradığından şüpheleniliyor.

Siber uzmanlar, Hindistan Uzay Araştırma Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu'nun (ISRO) saldırıya uğrayan beş Hint devlet kurumundan biri olduğunu söylüyor.

Nükleer santrale yapılan saldırı önemli

ISRO çalışanlarının, spam gönderen Kuzey Koreli bilgisayar korsanları tarafından gelen kimlik avı e-postalarını açarak sistemlerine yanlışlıkla kötü amaçlı yazılımlar yüklediklerinden şüpheleniliyor. Yetkililer ise, herhangi bir siber saldırının Hindistan'ın uzay aracıyla temasın kaybedilmesiyle başarısızlıkla sonuçlanan Ay misyonunu etkilediğini reddediyor. İddiaların reddedilme sebebinin ise geçtiğimiz günlerde Hindistan'ın en büyük nükleer santralinin de benzer şekilde saldırıya uğradığını kabul etmesi olarak görülüyor. Buna göre, Hindistan eğer tarihî Ay misyonunun herhangi bir siber saldırı sebebiyle başarıya ulaşmadığını açıklarsa, bu, ülkeyi üst düzey bir alarm hâline geçirebilir.

Financial Times'a göre, Hindistan Uzay Ajansı ISRO Eylül ayındaki Chandrayaan-2 ay görevi sırasında siber saldırı konusunda uyarıldı. Uzay Ajansı ise sistemlerini hackleme girişiminin görevi tehlikeye atacak herhangi bir unsuru etkilemediği konusunda ısrar etti.

Hindistan uzay süper liginde

Başbakan Narendra Modi, bu yılın başlarında ülkenin "uzay süper ligine" girdiğini ilan ederek Hindistan'ın büyük bir uzay gücü olduğunu savunmuş, ardından Hindistan Mart ayında fırlattığı füzeyle uydu düşürerek bu alanda ABD, Rusya ve Çin’in ardından dördüncü ülke olmuştu. Ancak Hindistan, Eylül ayında Chandrayaan-2 uzay programında, uzay aracıyla yerdeki kontrol istasyonunun temasını kaybetmesi sonucu bir aksama ile karşı karşıya kalarak uzay süper ligi düşüncesini sorgulattı. Kontağın yitirilmesinin ardından Modi, Hindistan Devlet Televizyonu'nda yayınlanan görüntülerde duygusal anlar yaşamış ve ISRO Başkanı'na sarılmıştı.

ISRO şimdi Kuzey Koreli spam gönderen bilgisayar korsanlarının olası tehdidini değerlendirmek zorunda kalacak.

Geçen hafta, Hindistanlı üst düzey devlet yetkilileri, Kudankulam nükleer santraline düzenlenen siber saldırıyı ilk başta inkar etseler de sonraları saldırıyı itiraf ederek doğrulamışlardı. Ancak nükleer enerjiden sorumlu yetkililer, kötü amaçlı yazılımın tesis kontrol sisteminden ziyade idari bir bilgisayarı hedef aldığını ifade etmişlerdi.

Uzmanlar, nükleer enerji santralinde gerçekleşen saldırının, Kuzey Kore hükûmeti tarafından kontrol edildiğine inanılan hack grubu Lazarus ile bağlantılı olduğunu düşünüyor.

Grup, bu yılın başlarında ABD askerî ve finansal kurumlarını hedef almakla suçlanarak ABD yaptırımlarından nasibini almıştı.

Habernediyor.com / Turgut Başer 

Yorumlar (0)