Haber Ne Diyor'la kolay ekonomi: EFT ve Havale nedir?

Vatandaşlar, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için veya piyasadan iş yaparken çalıştıkları banka kanalı ile aynı bankaya ya da farklı bankalara para gönderme/alma işlemi yapıyor.

ÖZEL HABER 02.01.2020, 17:17 02.01.2020, 18:03
Haber Ne Diyor'la kolay ekonomi: EFT ve Havale nedir?

Bankacılık sektöründe aynı ülke içerisinde bulunan bankalar arasında yada bir bankanın kendi müşterileri arasında online para gönderme işlemleri EFT veya havale olarak tanımlanmaktadır. Bugünkü yazımızda belirtilen para gönderme sistemlerini, aralarındaki farkları ve sistemlerin diğer özellikleri üzerinde duracağız. 
 
EFT nedir?

EFT (Elektronik fon Transferi), İngilizce karşılığının baş harflerinden oluşuyor. Aynı ülke içindeki bankaların ya da banka müşterilerinin bankalar arasında online para aktarım işlemi yapması anlamına geliyor. EFT günlük yaşamın ve iş dünyası yaşamının olmazsa olmaz bir parçası olarak görülüyor. EFT işlemleri, ilgili bankanın ATM’leri yardımıyla, bankanın internet bankacılığı uygulaması üzerinden ya da bankanın mobil uygulaması üzerinden kolayca yapılabiliyor.

Örnek vermek gerekirse, X bankasındaki banka hesabınızdan Y bankasındaki bireysel ya da kurumsal başka hesaba para aktarması yapmak istediğinizde mesai saatleri içerisinde istediğiniz zaman banka şubesinden, banka ATM’lerinden, bankanın mobil bankacılığından ya da bankanın internet bankacılığı sistemi üzerinden EFT işlemi yapabilirsiniz. Banka hesabınız olmasa dahi herhangi bir banka şubesine giderek nakit ödemeli EFT işlemi yapabilirsiniz.  EFT farklı bankalar arasından banka şubesine gitmeye gerek kalmadan para aktarımı yapılabilme imkanı sunuyor. EFT işlemlerine her banka tarafından değişen miktarlarda ücret belirleniyor. EFT işleminde nereden hangi platformdan gerçekleştirildiğine bağlı olarak uygulanan ücret değişiyor. Ücretler göndericinin hesabından otomatik olarak kesiliyor.

Geç EFT nedir?

Bankaların duyurduğu EFT saatlerinden sonra yapılan aynı gün karşı hesaba geçen para transferlerine geç EFT adı verilir. Bankaların belirlediği normal EFT saatleri farklılık gösterdiği için bankaların geç EFT saatleri de değişiklik göstermektedir. Geç EFT işleminde ücretler, normal EFT ücretlerinin 2 veya 3 katı uygulanır.

Havale nedir?

Havale, bir banka şubesinde hesabı bulunan kişinin yine aynı bankanın aynı şubesinde ya da farklı şubesinde bulunan kendi hesabına veya üçüncü kişi hesabına para aktarması anlamına gelir. Örnek vermek gerekirse, bir kişi X Bankasının Y şubesindeki hesabından, yine X bankasının Y şubesinde bulunan başka bir hesaba ya da Z şubesinde bulunan hesaba para aktarması şeklinde gerçekleşir. Özellikle havale, düşük masraflı bir para aktarma yöntemi olduğu için birçok vatandaş tarafından tercih ediliyor.

Havalede, EFT’de olduğu gibi sadece mesai saatleri içerisinde olacak diye bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Havale yöntemi ile aktarılan para saniyeler içinde yeni hesaba geçiyor. Havale yöntemi banka şubeleri, banka ATM’leri, bankanın internet bankacılığı üzerinden ya da bankanın mobil uygulaması üzerinden yapılabiliyor.

EFT ile Havale arasındaki farklar

  • EFT farklı bankalar arasında yapılan para aktarım işlemi olmasına rağmen havale aynı bankanın aynı şubesinde bulunan hesaplar arasında veya aynı bankanın farklı şubelerinde bulunan hesaplar arasında yapılabiliyor.
  • EFT sadece bankaların ilan ettiği mesai saatleri içinde yapılırken, Havale 7 gün boyunca istenilen saatte yapılabiliyor.
     
Yorumlar (0)