Duyunca gaza getiren birbirinden enerjik marşlar!

Türk Ordusu’nun vazgeçilmez geleneklerinden biri olan marşlarımızı yediden yetmişe biliyoruz. Fakat ya diğer ülkelerin marşlarına ne kadar hâkimiz? Sovyetler Birliği, Töton Şövalyeleri, Polanya-Litvanya İmparatorluğu, Finler ve daha niceleri..

ÖZEL HABER 08.07.2020, 18:00 08.07.2020, 18:12
Duyunca gaza getiren birbirinden enerjik marşlar!

Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı için düğmeye basması sonrası askeri marşlarımız yeniden gündeme geldi. Ancak yabancı ülkelerin askeri marşları nelerden bahsediyor? İşte sizin için seçtiğimiz marşlar..

1.Kuban Kozak Şarkısı

Kuban Kozak Marşı, Ukrayna’da yaşayan Slav kökenli ve oldukça savaşçı bir topluluk olan Kazakların savaşlarını anlatır. Marşta Türk cephesi ve Türk tütünü gibi ülkemizle alakalı minik detaylar da bulunuyor. Zira Kazaklar hem Osmanlı hem Rusya ile savaşmış, zaman zaman tarafını değiştirerek varlığını devam ettirmeye çalışmıştır. Öyle ki Kazakların savaşçılığı Napolyon’un Ordusu’nda onlara yer vermesinden bile anlaşılabilir.

2.Alman Halk Şarkısı: Die Eisenfaust am Lanzenschaft

Karizmalarıyla bilinen meşhur Alman kökenli Töton Şövalyeleri’ne gönderme yapan bir halk şarkısı.

3.Polonya-Litvanya İmparatorluğu Marşı

Kuzeydoğu Avrupa’nın bir dönem için güçlü imparatorluklarından biri olan Polonya-Litvanya Birliği, Alman Töton Şövalyeleri ve Moğollara karşı bölgede büyük savaşlar verdi. İşte bu büyük imparatorluğun marşlarından biri:

4.Kızıl Ordu Korosu- Moskova Muhafızlarının Marşı

Marşlardan bahsedip de Kızıl Ordu Korosu’nu unutmak olmaz.. Kızıl Ordu Korosu, uzun yıllar Sovyetler Birliği için marşlar besteledi. Koronun ünü öyle boyutlara ulaştı ki Sovyetler Birliği yok olduktan sonra bile varlığını devam ettirdi. İşte o marşlardan birisi:

5.İspanyol Komünist Şarkısı: Ay Carmela

İspanya İç Savaşı sırasında, General Franco’nun birliklerine karşı mücadele veren ancak kaybeden İspanyol Komünistleri’nin gaz getirerek mücadelelerini duygusal bir dille anlattığı şarkıları Ay Carmela..

6.Macar Devrim Şarkısı: Föl Föl Vitézek

Avusturya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında varlık yokluk mücadelesi veren Macarlar, bu mücadelenin sonunda Avusturya hakimiyetine girdiler. Fakat 1848 yılında isyan ederek Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na giden süreci tetiklediler. İsyan, Rusların yardımıyla zor da olsa bastırıldı. Bu sürecin sonunda imparatorluğun adı Avusturya-Macaristan İmparatorluğu oldu ve kendi krallarına, ordularına sahip olmakla kalmadılar, aynı zamanda Avusturya ile eşit statüye geldiler. İşte bu isyanı ateşleyen o marş:

7.Fin Kış Savaş Şarkısı: Nyet Molotov 

Gaza getirmektense düşmanla dalga geçen ironik bir Fin marşı.. Finler, Sovyet Birliği’ne karşı Kış Savaşı adı verilen savaşta inanılmaz bir dirayet gösterdiler. Ünlü Fin keskin nişancı Simo Häyhä’nın parladığı savaşta Finler yaklaşık 300.000 asker, 32 tank, 114 hava aracıyla mücadele ederken, düşmanları olan Sovyetler Birliği ise yaklaşık 1 milyonu bulan asker, 5000 tank ve 4000 hava aracıyla savaşıyordu. Marşın adı ise ünlü Sovyet Dışişleri Bakanı Molotof’tan geliyor. Zira Finler bu savaşta Molotof kokteyli diye bilinen yapımı kolay ve maliyetsiz silahı icat ettiler. “Nyet Molotov” kısaca “Hayır Molotof” anlamına geliyor.

Bonus: Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası: Sakarya Marşı

Ordumuzun Kurtuluş Savaşı esnasında verdiği en kritik savaş olan Sakarya Savaşı’na istinaden bestelediği oldukça başarılı bir marş..

Yorumlar (0)