Otomotivde magnezyum krizi kapıda

Otomotiv sektöründe pandeminin neden olduğu çip krizinin ardından şimdi de magnezyum sıkıntısı baş gösterdi. Senenin başından itibaren magnezyumda adeta bir tekel haline gelen Çin’in sevkiyatları durdurması ile Avrupa’nın elinde kalan son magnezyum stokları da bitme noktasına geldi.

OTOMOTİV 28.10.2021, 10:19 30.10.2021, 09:02
Otomotivde magnezyum krizi kapıda

Avrupa Birliği’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 7’sini meydana getiren otomotiv sektörü her geçen gün daha da artan magnezyum sıkıntısı ile karşı karşıya.

Magnezyum otomobillerde direksiyon kolonlarından, yakıt deposu kapaklarına ve şanzımana kadar otomobilin birçok parçasında yüksek oranda kullanılıyor.  

Avrupa kıtasının en büyük tedarikçisi olan Çin ise, yeni aldığı bir kararla kendi enerji kaynaklarını koruma altına alabilmek için faaliyetteki 50 magnezyum tesisinden yaklaşık 35 tanesinin yıl sonuna kadar kapatılmasına karar verdi. Ancak özellikle kütük ve alüminyum üretiminde magnezyuma alternatif başka bir malzeme olmamasından dolayı sektördeki endişe gittikçe tedirginlik yaratacak seviyelere geliyor.

Ton fiyatı sene başından beri ikiye katlanarak 4 bin 700 dolara çıkan magnezyumun fiyatlarının 2008 yılından bu yana en yüksek sevide olduğu ifade ediliyor.



Kasım ayında magnezyum stokları tükenecek

Avrupa’da bitmek üzere olan stoklardan yapılan satışlarda ise, fiyatlar 2 bin dolardan 10-14 bin dolar civarına astronomik bir şekilde yükseldi.

Avrupa’da dibe vurmak üzere olan stoklardan yapılan satışlarda ise fiyatlar yılın ilk aylarındaki 2.000 dolar seviyelerinden 10.000-14.000 dolar civarına yükseldi. Avrupa’da faaliyet gösteren sanayi örgütleri magnezyum stoklarının kasım ayı sonunda bitebileceği uyarısını da yaptı. Kuruluşlar magnezyum talebinin neredeyse tamamını karşılayan Çin ile yeniden anlaşılması için AB yönetimini acilen bir duruş sergilemeye davet etti.

 

Yorumlar (0)