Dünya basını "millî otomobili" böyle gördü

Türkiye'nin ilk küresel mobilite markası olma amacıyla kurulan TOGG'un (Türkiye Otomobili Girişim Grubu) mühendis ve tasarımcıları tarafından hazırlanan ve 2022 yılında seri üretimine başlanacak yerli otomobilin dünkü tanıtımı, Avrupa basınında bomba etkisi yaptı.

OTOMOTİV 28.12.2019, 13:52 31.12.2019, 11:32
Dünya basını "millî otomobili" böyle gördü

2022 yılında seri üretimine başlanacak yerli otomobilin dün yapılan lansmanı Avrupa basınında geniş yer buldu.

İngiltere

"Türkiye elektrikli otomobilini tanıttı" başlıklı haberinde İngiliz Daily Mail gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın otomobilin Tesla'ya meydan okuması temennisine yer verdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi ekonomik bir dev haline getirmek için mühendislerin yerli bir otomobil üretmesini istediği belirtilen haberde, tanıtımla Türkiye'nin ilk yerli otomobilini üretme hayalini gerçekleştirmeye yaklaştığının, araçların 2022'de yollarda olacağının altı çizildi.

Ayrıca ilk ön siparişi veren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "60 yıllık bir rüyayı gerçekleştirerek tarihî bir güne tanıklık ediyoruz" ve "Halkımızın bu araca sahip olacağı günü sabırsızlıkla beklediğini biliyorum." şeklindeki sözleri paylaşıldı. 

Almanya

Berlin merkezli Tagesspiegel gazetesi de "Türkiye millî elektrikli aracına milyarlarca yatırım yapıyor" başlığı ile önemli gelişmeyi duyurdu.

Türkiye'nin yerli elektrikli aracıyla piyasayı canlandırmak istediğinin altı çizilen haberde, Türkiye'nin bu otomobilin geliştirilmesi ve üretimine üç milyar avrodan fazla yatırım yapacağı vurgulandı.

Bu projenin AK Parti ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun vadeli hedefi olduğu anımsatılan Tagesspiegel gazetesinin haberinde, yerli aracın Türkiye'nin büyüyen ekonomik gücünün kanıtı olarak sunulduğu değerlendirmesi de yapıldı.

Tagesspiegel gazetesinin haberinde, Alman otomotiv üreticisi Volkswagen'in daha önce 2025 yılı olarak açıklanan 1 milyon elektrikli araç üretimi hedefine 2023'te ulaşacağı bilgisine de yer verilmesi manidar bulundu.

Die Welt gazetesinin internet sitesinde yer alan görüntülü haberde ise, Türkiye'nin otomobil üretmek için cazip bir pazar olduğunun altı çizilerek, Volkswagen'in Türkiye'de bir fabrika kurma kararı aldığı ancak bu kararın şu an askıda olduğu hatırlatıldı.

Bild gazetesinin haberinde de 1960'lı yıllarda Türkiye'nin kendi markası "Devrim" ile ilk denemesinin başarısız olduğu bilgisi verildi.

Der Spiegel dergisinin internet sitesindeki haberde ise "Türkiye, 2022'den itibaren ilk yerli elektrikli otomobilini üretmek istiyor. Bunun için, gelecek 13 yıl içinde buna 3 milyar avrodan fazla yatırım yapılacak." denildi.

Focus dergisinin haberinde de Türkiye'nin yerli otomobil rüyasının gerçekleştiğine vurgu yapılarak, elektrikli otomobil için aşılması gereken birçok engele rağmen bu konudaki yatırımının "muazzam" olduğu belirtildi.

Avusturya

Türkiye'nin yerli otomobil adımı, Avusturya'da devlet televizyonu ORF başta olmak üzere Avusturya'nın önde gelen basın kuruluşları tarafından detaylı şekilde paylaşıldı.

Avusturya'nın en çok satan gazetesi Krone gazetesi, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yerli otomobil markasını gururla tanıttı" başlığı ile gelişmeleri okuyucularına iletti.

Die Presse gazetesinin haberinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin ilk yerli elektronik otomobilini tanıttığını ve ilk siparişi verdiği vurgulandı. Haberde ayrıca Türkiye'nin otomobil sektöründeki durumu ve "Devrim" tecrübesine de temas edildi.

Belçika

Belçika haber ajansı Belga, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de geliştirilen ilk elektrikli otomobil prototiplerinin örtülerini kaldırdı" diyerek gelişmeleri başlığına taşıdı.

Otomobiller için 3 milyar avrodan fazla yatırım yapıldığı vurgulanan haberde, üretime 2022 yılında başlanmasının beklendiği bildirildi.

Elektrikli otomobillerin birinin SUV diğerinin ise sedan olduğu hatırlatılan haberde, "Tarihi bir gün" ifadesi kullanılması dikkat çekti.

Haberde, Bursa'da kurulacak fabrikada yılda 175 bin otomobilin üretileceği bilgisi verilerek, otomobillerin Avrupa ve yakın piyasalara ihraç edilmesinin de planlandığı, model adlarının gelecek yıl belirleneceği kaydedildi.

Belçika haber ajansı Belga'nın haberinde, çeşitli uluslararası firmaların Türkiye'de Avrupa piyasaları için otomobil ürettiğine de vurgu yapıldı.

Hollanda 

Hollanda kamu yayın kuruluşu NOS'un, "Türkiye yerli elektrikli 'rüya otomobil'ini sundu" başlıklı haberinde, projenin vergi avantajı gibi büyük devlet desteği ile gerçekleştiğine vurgu yapıldı.

RTL kanalı haberinde ise "Türkiye otomobil pazarına girdi, Erdoğan iki elektrikli otomobil sundu" başlığını kullandı. 

Türk hükümetinin yerli otomobil projesine 3,7 milyar dolar destekte bulunduğu ifade edilen haberde, projenin Türkiye ekonomisine yılda 50 milyar dolar getirisi olacağı bilgisi altı çizilerek aktarıldı.

İsveç

İsveç haber ajansı TT, abonelerine haberi, ''Türkiye elektrikli otomobillerini basına tanıttı'' başlığıyla servis etti.

Norveç

Norveç devlet televizyonu NRK ise Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Bugün tarihi bir güne tanıklık ediyoruz. Türkiye 60 yıllık hayalini gerçekleştirdi. Türkiye sadece yeni teknolojiler için bir pazar değil, aynı zamanda onları geliştiren, üreten ve dünyaya ihraç eden bir ülke de olmuştur.'' ifadelerini ekrana yansıttı.

Yunanistan 

Komşu ülke Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Ta Nea gazetesinin haberinde de projenin 5 Türk şirketinden oluşan konsorsiyum tarafından hayata geçirildiğine vurgu yapıldı.

Capital.gr gazetesi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni otomobilin direksiyonuna geçerek denediğini yazdı. Haberde otomobilin teknik özelliklerine tüm ayrıntısıyla yer verildi.

Yorumlar (0)