Aynada oyuncu var, kamera yok: Hollywood sırları açığa çıktı

Yönetmenlerin ustalıklarını gösterdikleri kritik sahnelerin başında aynalar yer alıyor. Seyircilerin yalnızca birkaç saniye gördüğü bu sahnelerin peşindeyse büyük bir hazırlık ve kullanılan ilginç teknikler var. İşte Hollywood'da kullanılan enteresan ayna teknikleri...

MEDYA 25.01.2023, 10:20 25.01.2023, 11:53
Aynada oyuncu var, kamera yok: Hollywood sırları açığa çıktı

Filmlerdeki birçok hile öylesine gerçek ki bunun bir hile olduğuna dahi insan inanmakta güçlük çekebiliyor. Bu durum aynalar için de geçerli. Filmlerdeki ayna sahnelerini izleyince arkada bir ekip veya kamera görmek mümkün olmuyor. Peki bu durum teknik olarak nasıl söz konusu oluyor?

Ayna kullanarak çekim yapmanın yöntemleri...

Öncelikle ilk kullanılan hile biraz maliyetli. Oyuncu aynaya bakarken görülen aslında sahnede iki kişinin olduğu; arkası görülen kişi ise asıl oyuncudan ziyade ona benzeyen bir dublör genellikle oluyor.

Karşıda bulunan kişiyse gerçek bir oyuncu, iki taraf ise birbirlerinin hareketlerini taklit ederek bir yansıma imajı sağlıyor.

Bununla beraber setin de bir kopyası daha yapılıyor ve yansıma gibi gösterilmiş olan her şey aslında setin kopyası olan bir pencereden ibaret.

Tüm ekip montajla siliniyor

Yapılan ikinci taktikse oyuncu, bir aynanın önünde çekiliyor. Ardından arkadaki bütün kameralar ile ekip montaj ile siliniyor. İkinci defa önden çekim yapılıyor ve iki görüntü birleştiriliyor.

Fakat buradaki en önemli handikap; iki görüntüdeki detayların aynı olması. Sahnelerdeki ışıklandırmalar, eşyaların yerleri, saç modeli, her şey aynı olmalı ki bu da oldukça büyük bir dikkat istiyor.

Bir başka yöntemi ise teknolojinin yardımıyla çıktı. Oyuncu kamera önünde rolünü yaparken arkada ise küçük bir kamera montesi yapılıyor ve ardından bu detay montaj ile atılıyor.

Bir başka taktik ise hem etkili hem de basit. Çift yönlü ayna tekniğindeyse cidden oyuncular aynanın karşısına geçip rol yapıyor fakat bu esnada kamera, asıl aynadan yansıma yapan başka bir aynayı çekiyor.

Yorumlar (0)