AYM yarın toplanıyor: HDP'nin kapatma davası seçim sonrasına mı kalacak?

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın, "Kapatma davası seçim sonrasına ertelensin" başvurusuna ilişkin AYM raportörü tarafından bir raporun hazırlandığı kaydedildi. Edinilen bilgilere göre AYM, HDP'nin başvurusunu görüşmek için yarın toplanacak.

GÜNDEM 25.01.2023, 10:24 25.01.2023, 17:06 Hakan Öksüz
AYM yarın toplanıyor: HDP'nin kapatma davası seçim sonrasına mı kalacak?

HDP'ye yönelik kapatma davasının sonucunun seçim sonrasına bırakılabileceği iddia edilmişti. Dün yaptığı grup toplantısında bu durumu eleştiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim sonrasına bırakılmadan HDP'nin kapatılması gerektiğini söylemişti. Anayasa Mahkemesinin (AYM), söz konusu durum hakkındaki kararını yarın açıklayacağı bildirildi.

HDP'nin başvurusuyla ilgili rapor hazırlanıyor

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın, "kapatma davasının sonucunun seçim sonrasına ertelenmesi" talebiyle AYM'ye başvurması, davaya ilişkin tartışmaları alevlendirdi. Bu taleple ilgili görevlendirilen raportörün çalışmasına devam ettiği kaydedildi. Bir kapatma davasında "ilk defa" görülen bu başvuru, raporun hazırlanmasının ardından AYM tarafından ele alınacak.

5 Ocak'ta partinin hesaplarına bloke konulmuştu

HDP'ye yönelik kapatma davası sürecinde ceza davası prosedürü uygulanıyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle HDP'nin Hazine yardımı yapılan hesaplarına 5 Ocak'ta bloke koyan Yüksek Mahkeme, savunma hazırlaması için partiye bir aylık süre tanımıştı. Partinin yanıtının ardından "hesaplara bloke konulması" kararının, AYM tarafından yeniden değerlendirileceği kaydedildi.

Kapatma davasında süreç böyle işleyecek

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in 10 Ocak 2023'te AYM'de yaptığı sözlü açıklamanın ardından HDP'nin sözlü savunması bekleniyor. Parti yetkililerinin yapacağı sözlü savunmanın ardından esas hakkındaki rapor, Anayasa Mahkemesi raportörü tarafından hazırlanacak. Raporu inceleyecek olan AYM üyeleri, belirlenen bir günde toplanacak ve kapatma talebini esastan görüşecek.

Yorumlar (0)