Acun Ilıcalı Yemekteyiz'in hakkını arıyor

Acun Ilıcalı, Fox TV'deki "Sofrada" isimli programın, kendi kanalı TV8'de yayınlanan "Yemekteyiz" programının taklidi olduğu iddiasıyla Fox TV'ye dava açtı.

MAGAZİN 04.12.2019, 11:55
Acun Ilıcalı Yemekteyiz'in hakkını arıyor

Acun Ilıcalı Fox TV ile mahkemelik oldu. "Sofrada" programının kendi kanalında yayınlanan "Yemekteyiz" programının taklidi olduğunu iddia ederek Fox TV'ye dava açtı. İki programın birbirinin aynısı olduğunu ifade eden Ilıcalı; programların içerik, akış, teknik gibi unsurlarının incelenmesi adına Işık Üniversitesi'ne başvurdu.

Hazırlanan bilirkişi raporuna göre; iki yarışma detaylı bir biçimde incelendiğinde programlar arasında benzer ve farklı tarafların olduğu belirlendi. Günaydın'ın ulaştığı bilirkişi raporunda Ilıcalı'nın iddiasında haklı olduğu sonucuna ulaşıldı. Analizin sonucuna göre; "Yemekteyiz" ile "Sofrada" biçim ve içerik, mekân seçimi, kamera kullanımı, dış ses katkısı gibi teknik özellikler bakımından aynı.

"Malımı çal, fikrimi çalma"

Konuya ilişkin açıklama yapan Acun Ilıcalı şunları kaydetti:

"Fox TV'nin formatı çaldığı yaptığı belgelenmiş oldu. Biz yüz binlerce dolar ödeyerek programın formatını ITV'den aldık. Dünya kadar para ödedik taklidinin yapılmaması için. Fakat Fox TV bizim programın aynısını yayınlıyor. Bununla ilgili yetkililerle de görüştüm, uyardım onları. Bilirkişi raporu da aynen bunları söylüyor. Yasal haklarımı sonuna kadar kullanacağım. Fox TV'nin avukatları benim avukatıma para teklifinde bulundu, kabul etmedik. Benim için fikir hırsızlığının normal hırsızlıktan farkı yok. Hatta malımı çal, fikrimi çalma."

Acun haklı bulundu

TV8'deki "Yemekteyiz" ve Fox TV'deki "Sofrada" programlarının detaylı bir şekilde incelendiği bilirkişi raporu, Acun Ilıcalı'nın "Fox TV formatımızı çaldı" iddiasını haklı buldu. İki programda da yarışmaya hazırlanma, sunma, değerlendirme süreçlerinin ve sonuçlarının birbirine çok benzer olduğu belirlendi.

Işık Üniversitesi'nde akademisyen olan Emrah Dönmez tarafından hazırlanan raporda öne çıkan noktalar ise şöyle:

Her iki programda da yemeklerin sırayla gelmesi, konuklar tarafından değerlendirilmesi, sunum sırası aynıdır.

İki programın yayın akışları büyük oranda birbirine benziyor. Program akışları aynı düzende devam ediyor. Eve geliniyor, yarışmacı tanıtılıyor, alışveriş yapılıyor, yemek hazırlanıyor, konuklar sırayla geliyor, servis başlıyor, değerlendirme yapılıyor. Ardından günün yarışmacısı puanlanıyor, program sonlanıyor. Bu noktada küçük farklılıklar bütünü etkilemez.

Programların çekim teknikleri, aktüel kamera ve ışık kullanımı benzer. Ekran grafikleri farklı görünse bile kullanım amaçları aynı. Format gereği iki programın da büyük kısmı yarışmacının evinde geçiyor. İkisi de fly cam ile şehir çekimleri ile başlıyor. İkisinde de market alışverişleri dış ses yardımıyla yapılıyor. "Birazdan" ve "Az Sonra" kısımları isimleri haricinde farklılık göstermiyor. Kurgusal düzeyde iki program da birbirinin aynıdır.

İki yarışmada da dış ses tarafından sunucu anons ediliyor. Sunucular kimin yarışacağını söylüyor ve eve gidiyorlar. Her iki yarışmada da yarışmacılar, menülerini açıkladıkları sırada ekranda menünün görüntüsüne yer veriliyor. Oturma düzenleri de aynı. İkisinde de altı kişi masada oturuyor. Sunucu ve günün yarışmacısı yan yana masanın başında yer alıyor.

Yorumlar (0)