Londra'da kritik zirve: Liderlerden açıklamalar geldi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın katılımıyla yapılan Suriye konulu Dörtlü Zirve dün sona erdi. Yapılan zirvede liderler, mültecilerin güvenli ve gönüllü olarak geri dönüşlerinin şartlarını oluşturmak için çalışacaklarına ve terörün her türlüsüne karşı mücadelenin sürmesi gerektiğine dikkat çekti. 

GÜNDEM 04.12.2019, 12:01 04.12.2019, 12:05
Londra'da kritik zirve: Liderlerden açıklamalar geldi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Toplantısı’na katılmak üzere dün İngiltere’nin başkenti Londra'ya geldi. Erdoğan, Suriye konulu Dörtlü Zirve’ye katıldı.

10 Downing Street’teki Başbakanlık Ofisi’nde düzenlenen zirvede Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüştü. 

Basına kapalı yapılan toplantı, yaklaşık 50 dakika boyunca devam etti.

TSİ 19.30'da sona eren zirvenin ardından Almanya Başbakanı Merkel, daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve heyeti Başbakanlık Ofisi'nden ayrıldı. 

Erdoğan: Zirve gayet iyi geçti

Zirveden ayrılırken açıklamada bulunan Erdoğan, "Zirve gayet iyi geçti." ifadesini kullandı. 

İngiltere: Suriye'de sivillere yönelik saldırılar sona erdirilmeli

İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara, Suriye konulu Dörtlü Zirve'ye ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu. 

Açıklamada, zirveye katılan liderlerin ülkeleri arasındaki geniş stratejik, ekonomik ve savunma ortaklıklarını görüşürken, bu ilişkilerin NATO üzerinden olmak üzere daha da derinleştirilmesinin önemini vurguladığı bildirildi. 

Liderler, Suriye'de sınır ötesi de dahil olmak üzere insani erişimin sağlanması ve Suriye'nin kuzeydoğusuna yardımların gönderilmesinin temelini Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılacak bir ihtiyaç değerlendirmesinin oluşturması gerektiği hususunda anlaşmaya vardı.

Mültecilerin güvenli, gönüllü ve sürdürülebilir bir şekilde geri dönüşlerinin şartlarını meydana getirmek için çalışacaklarını ve terörün her türlüsüne karşı mücadelenin sürmesi gerektiğini söyleyen liderler, İdlib dahil Suriye'deki sivillere yönelik tüm saldırıların sona erdirilmesi gerektiği hususunda mutabık kaldı. 

Anayasa Komitesi sürecine desteklerini tekrarlayan liderler, Suriye'de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması çağrısı yapılan 2254 No'lu Birleşmiş Milletler (BM) kararının önemini vurguladı. 

Söz konusu zirveye katılan liderler, Libya'da siyasi sürecin ilerletilmesi konusundaki desteklerini de tekrarlayarak, bu formattaki toplantıların yapılması gerektiği hususunda anlaşmaya vardı. 

Merkel: Libya'da hızlı şekilde ateşkese ihtiyacımız var

Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirvede ana gündem maddesi olarak Suriye'deki durumun ele alındığını belirterek, "Burada DAEŞ'e karşı mücadelenin sürdürülmesi ve tamamlanması konusunda fikir birliğine vardık. Bunun tam olarak nasıl olacağı konusunda temasta kalmayı sürdüreceğiz." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in siyasi süreç için yaptığı çabaları aktif şekilde desteklemek istediklerini aktaran Merkel, "Suriyeli sığınmacıların, Türkiye'nin Rusya ile güvenliği garanti altına aldığı bölgeye gönüllü geri dönüşleri sadece BM katılımıyla gerçekleşebilir." ifadesini kullandı. Merkel, bu konuda görüşmelerin devam edeceğini de kaydetti. 

Zirvede Libya konusunun da görüşüldüğünü aktaran Merkel, "Bu konuda Berlin süreci takdir edildi. Bu formatta çalışmaya devam edilmesi lazım ve Libya'da hızlı şekilde ateşkese ihtiyacımız var. Şimdi teknik düzeyde, daha sonra gelecek yılın şubat ayında bu formatta birlikte çalışmak için tekrar buluşmak istiyoruz." diye konuştu.

Merkel, iyi ve yararlı bir görüşme yaptıklarını belirterek, "Bu görüşme uzun bir istişare sürecinin başlangıcı olabilir. Bunun için bugün zaman çok kısaydı." açıklamasında bulundu. 

Macron: Türkiye'ye saygı duyuyorum 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Türkiye büyük ülke, dinamik entelektüel ve kültürel yaşamı var, saygı duyuyorum." ifadesini kullandı. 

Macron, Suriye krizinin sona ermesi için çalışmaların devam etmesi gerektiği hususunda liderler arasında bir görüş birliği olduğunu vurguladı. 

Dörtlü Zirve'nin sona ermesinin ardından Başbakanlık Ofisi'nden en son Macron ayrıldı. Zirvede Suriye'nin yanında Libya başta olmak üzere bölgesel gelişmelerin görüşüldüğü kaydedildi.

Yorumlar (0)