Gören dönüp bir daha bakıyor: 1988 model aracı ahşap kaplama kamyonete dönüştürdü

Rize'de 66 yaşındaki marangoz Metin Tercan 1988 model aracını ahşap kaplama kamyonete dönüştürdü.

YAŞAM 06.07.2021, 16:44
Gören dönüp bir daha bakıyor: 1988 model aracı ahşap kaplama kamyonete dönüştürdü

Rize Güneysu'da marangozluk yapan Metin Tercan 1988 model olan aracını ahşap ile kaplama yaptı.

1988 model otomobilinin çürüyen kaportasını hurdacıya veren Tercan tekrar dizayn etti.

Ahşapla kaplayarak kamyonete dönüştürdü

66 yaşındaki mobilya ustası Tercan motoru çalıştırmayı başarmasının ardından aracını ahşapla kaplayıp kamyonete dönüştürmek amacıyla çalışmalara başladı.

Yaklaşık olarak 1,5 sene evinin altında bulunan marangoz atölyesinde kaporta, şaşi, kasa, jant kapakları ve kapıyı ahşaptan yapan Tercan, parçaları birleştirip aracını kullanılır şekle getirdi.

50 bin lira maliyeti oldu

Metin Tercan'ın yaklaşık olarak 50 bin TL'ye tamamladığı kamyoneti sosyal medya üzerinde de dikkatleri üzerine çekiyor.
Mobilya ustası olduğunu söyleyen Tercan babasından ahşap evler yapmayı öğrendiğini ifade etti.

"Bu kadar güzel olacağını bilseydim..."

Neredeyse çürümüye yüz tutmuş aracını ahşap bir kamyonete dönüştürme fikrinin zihnine geldiğini söyleyen Tercan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tasarım yapmakla başlamadım. Kafamda çizmiş olduğum bir projeyle gerçekleştirdim. Görsel olarak böylesine güzel olacağını bilseydim bunu projeyle yapardım. 1,5 senemi kamyonete verdim. Projesi olmadığı için beş aydan daha uzun süre uğraştım. Bir parçayı üç dört defa dahi değiştirdiğim zamanlar oldu. Kamyonumun altına çelikten şaşe bağlandı. Üst aksamı bütünüyle ahşaptır. Kurup yaptım ve motorunu taktım."

"Otantik bir kamyonet oldu"

Kamyonet için çok fazla çalıştığının altını çizen Tercan, "Bütün parçalarını ayrı elden en az 15 defa geçmiştir. Ahşaba çeşitli kimyasallarla bozulmaması için birçok işlem yapıldı. Kimi yerlerinde vida var ama çivi hiç yok. Ağaçlar birbirine geçmelidir." şeklinde konuştu.
Kimi arkadaşlarının kendisini, "Metin usta, arabayı suda bırakma" şeklinde uyardığını söyleyen Tercan, "Bu kamyonetin sudaki ömrü sac arabalardan 1,5 kat daha fazla. 20 sene suda kalsın bu arabayı çıkarınca yine aynı arabadır. Su veya kar bu aracı bozmaz." dedi.

Almanya'dan ve İngiltere'den aracı istediler

Hazırladığı çok farklı ve otantik kamyonet olduğunu söyleyen Tercan, "Almanya'dan İngiltere'den dahi aracı isteyenler oldu. O zamanlar vermek istememiştim. Şimdi ikinci sahibini bekliyor. Eğer kadrini kıymetini bilen biri çıkarsa vereceğim. 2020 model aracıyla takas etmek isteyeler dahi vardı." dedi.

Kamyon sahibi ahşap gövde için 4 farklı ağaç türü kullandığını söyleyerek, dağlarda, karda gezmek için de cip yapacağını söyledi.

Yorumlar (0)