Dünyaca ünlü sahilde deniz kestaneleri koloni olarak görüntülendi

Antalya’nın ünlü sahilinde, ‘Deniz Kirpisi’ olarak da adlandırılan zehirli Kızıldeniz orijinli denizkestanesi, koloni şeklinde görüntülendi. 

YAŞAM 06.07.2021, 17:38
Dünyaca ünlü sahilde deniz kestaneleri koloni olarak görüntülendi

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, denizkestanelerinin, kalp biçiminde kurdukları koloniyle sualtı kamerasındaki görüntülere bakıldığında bunların diğer türlere nazaran farklı bir dikeni olduğunu ifade etti.

“Sualtında denizkestanesi kolonisiyle karşılaştı”

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, geçtiğimiz gün öğrencileriyle beraber Konyaaltı Sahili’nde bir dalış gerçekleştirdi. Gökoğlu, sualtında kalp biçiminde bir denizkestanesi kolonisiyle karşılaştı ve bu türü yakından incelemeye başladı. Kestanelerin, ‘Deniz Kirpisi’ olarak adlandırılan Kızıldeniz orijinli olduğunu belirleyen Gökoğlu, sualtı kamerasıyla dalış anını kaydetti. 

“Bu türler işgalci olarak biliniyor”

Son dönemde Akdeniz’de yerli denizkestanelerin azaldığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, dalış sırasında görüntülenen kestanelerin ‘Deniz Kirpisi’ olarak adlandırılan Kızıl Deniz orijinli kestaneler olduğunu ifade etti. Denizkestanelerinin Konyaaltı Sahili’nde çoğalmaya başladığını belirten Gökoğlu, “Bu türler, genelde işgalci türlerdir. Öte yandan dikenleri, yerli kestanelerden çok daha farklı. Uzun dikenleri bulunuyor. Vücuda girmesinin ardından çıkarken adeta ters testere dişine sahip oluyor. Bu yüzden girdiği yerden çıkmıyor. İleri doğru itmeniz gerekiyor veya parçalayarak çıkması lazım. Kıyıda 2-3 metre derinliğe kadar bulunuyor. Bilhassa denizin sakin olduğu yerlerde 1-2 metreye kadar yükseliyor” sözlerini kullandı. 

Türün acı veren bir zehri olduğunu söyleyen Gökoğlu, “Kayalık bölgelerde özellikle denize girilirken plaj ayakkabıları giyilmesi gerekiyor. Öldürücü bir zehri bulunmuyor fakat acı veren bir zehre sahip. Kayıtlarda zaten zehirli denizkestanesi ismiyle geçer. Vatandaşlarımızın çok dikkatli olması gerekiyor” uyarısı yaptı.

Yorumlar (0)