Göçmen kuşların mola durağı: Erzincan Ekşisu Sazlığı Sulak Alanı

Munzur ile Keşiş Dağları arasında yer alan ovada bulunan ve 15 sene önce "Ulusal öneme haiz sulak alan" ilan edilip koruma altına alınan Erzincan'daki Ekşisu Sazlığı, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte dünya mirası kabul edilen 300 kadar kuş türünün, Afrika ile Asya kıtaları arasındaki yolculuklarında mola durağı oluyor.

YAŞAM 30.08.2022, 12:25 30.08.2022, 17:26
Göçmen kuşların mola durağı: Erzincan Ekşisu Sazlığı Sulak Alanı

Yüzlere tür göçmen kuş, kış mevsimini Afrika kıtasında geçirdikten sonra Asya’ya gitmek için göç yoluna çıkıyor. Göçmen kuşların bu zorlu yolculuktaki durağı ise Erzincan’daki Ekşisu Sazlığı oluyor. Güç toplamak için burada mola veren göçmen kuşlar, sulak sazlıkta dinleneme fırsatı da buluyor.

Göçmen kuşlar, Afrika-Asya arasında uçarken Erzincan’da mola veriyor

Yemyeşil doğası ve eşsiz bitki örtüsü ile benzersiz güzellikteki manzaralara ev sahipliği yapan şirin Erzincan, ilkbaharın sonlarında yaz aylarına kısa bir süre kala yeşilbaş ördek, turna, pelikan, elmabaş, çamurcun, ak leylek, çıkrıkçık, karabatak, sakarmeke, balıkçıl, kaşıkçı, yaban ördeği, yaban kazı ve ötücülerden oluşan yüzlerce çeşit göçmen kuşu misafir ediyor. Göçmen kuşların Afrika ile Asya kıtaları arasındaki uzun yolculuğunda mola durağı olan Erzincan, her sene göç döneminde kuşların sesleriyle şenleniyor.

Erzincan, göçmen kuşlar için önemli bir durak noktası

Akademisyen ve aynı zamanda kuş gözlemcisi olan Muhammet Tercanlı, konuyla ilgili olarak Erzincan Ekşisu Sazlığı’nın Türkiye'nin en önemli kuş göç yollarından biri olduğunu söyledi. Kuşların özellikle kış mevsimi sonu başlayan göçlerinin ilkbahar ayları boyunca sürdüğünü ve tekrar sonbaharda Asya'dan Afrika'ya dönüş için yola çıktıklarını söyleyen Tercanlı, bu göç süreci içinde Erzincan'ın göçmen kuşlar için oldukça önemli bir mola durağı olduğunu ifade etti.

‘‘Ekşisu Sazlığı, kuşlarının üreyebildiği ve korunabildiği yegane bir alandır’’

Ekşisu Sazlığı’nın, özellikle su kuşları için zengin bir bölge olduğunu ifade eden Tercanlı, yapılan gözlemler sırasında bazı kuş türlerinin bu bölgede yerleşik yaşama geçtiklerini fark ettiklerini söyledi ve bilgileri verdi: “Erzincan’da bulunan Ekşisu Sazlığı’nda yapılan gözlemler sırasında, turna gibi bazı göçmen kuşların güvenli ortam varlığı, elverişli iklim şartları ile beslenme kaynaklarının zenginliği açısından bu bölgede yerleşik hayata geçtikleri fark edildi. Ekşisu Sazlık alanı, iklim yapısı ile bitki örtüsü çeşitliliği sayesinde 52 sürüngenle memeli 149 kuş türünü misafir ediyor. Dünyada, nesli git gide tükenmekte olan ve tehlike altında bulunan kuş türlerinin kuluçkaya yattığı, göç sırasında konaklama yeri olarak kullandığı ve kışladığı sazlık bölge, göçmen kuşlar için adeta doğal bir koruma ortamı oluşturuyor. Göçmen kuş türlerinin her geçen gün sayısının arttığı alanda yapılan çalışmalarda, turna gibi bazı kuşların, elverişli iklim koşulları, güvenli alanın varlığı ve beslenme kaynaklarının çeşitliliği dolayısıyla bu bölgede yerleşik hayata geçtikleri anlaşıldı. Ayrıca turnalar, ak leylek, yeşilbaş ördek ve elmabaş gibi farklı türdeki kuşlar, bu bölgeyi üremek için de tercih etmekte. Bölgenin sazlık olması, kuşların burada barınmalarına, beslenmelerine ve korunmalarına olanak sağlamaktadır. Burası karasal iklime sahip olması sebebiyle su kuşlarının üreyebildiği ve korunabildiği yegane bir alandır. Ender görülen bazı göçmen kuş türlerinin de burada yerleşik olarak yaşamlarını sürdürdüklerini görüyoruz.”

Yorumlar (0)