Irak'ta gerilim tırmandı, İran alarma geçti! Sınırlar kapatıldı!

Irak’ta yaşanan çatışmalara dikkat çeken İran, hava ve kara yollarından ulaşımı durdurdu. İran vatandaşlarının ülkeye getirilmesi için olağanüstü uçuş planlaması yapılıyor. 

DÜNYA 30.08.2022, 12:38
Irak'ta gerilim tırmandı, İran alarma geçti! Sınırlar kapatıldı!

Irak'ta meydana gelen çatışmalar, İran'ı birtakım tedbirler almaya sevk etti.

Bağdat’a uçuşlar durduruldu

Tahran hükümeti, Irak'a açılan bütün kara sınırlarını kapatmaya karar verirken, Bağdat'a yapılan uçuşlar da durduruldu.

İçişleri Bakanlığı Yardımcısı Mecid Mirahmedi, Irak'ta yaşanan olaylar sebebiyle açıklama yaptı.

Sınırlardan geçişe izin yok

İranlıları Irak’a seyahatten kaçınmaya davet eden Mirahmedi, "Irak'taki istikrarsız ortam sebebiyle Irak ve İran’ın bütün kara sınırlarının kapatıldığını ve sınırlardan kimsenin geçmesine izin verilmeyeceğini bildiriyorum." sözlerini kullandı.

Bu karar, milyonlarca İranlının Erbain törenleri için Irak'ın, Necef ve Kerbela şehirlerini ziyaret etmek için hazırlandığı esnada geldi.

Uçuşlar iptal edildi

Ayrıca başkent Tahran'daki Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı Yetkilisi Said Çelenderi, ikinci bir duyuruya kadar Bağdat'a yapılan uçuşların geçici olarak durdurulduğunu bildirdi.

İran Havacılık Kurumu Sözcüsü Mir Ekber Rezevi, yaptığı açıklamada, Erbain törenleri için Necef'teki İran vatandaşlarını ülkeye getirmek için Necef kentine olağanüstü bir uçuş planladıklarını aktardı. 

Sadr'ın siyasetten çekilme kararı

Irak'ta geçen sene yapılan genel seçimlerin galibi olan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, sosyal medya hesabından dün yaptığı açıklamayla "siyasetten tamamen çekildiğini" açıklamıştı.

Sadr destekçisi bir grup ise başkentte hükümet binaları ile yabancı misyon yetkililerinin yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge'deki Hükümet Sarayı önünde bir araya gelerek hükümeti protesto etmişti.

Sokağa çıkma yasağı

Alınan güvenlik tedbirlerine rağmen beton bariyerleri yıkarak Hükümet Sarayı önünde bir araya gelen Sadr yanlısı grup, hükümet yetkililerini istifaya davet etmişti.

Bağdat'ta Sadr destekçilerinin eylemi sebebiyle hükümet sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Yorumlar (0)