Türkiye’nin en büyük elma üreticisi Hindistan yolcusu

Yurdun en büyük elma üreticisi Hindistan’a açılıyor. Dubai, Rusya, Afrika ve Uzak Doğu ülkelerine yüzde 60 civarında ihracat gerçekleştiren üretici şirket, Hindistan’da büyük bir elma bahçesi oluşturmak için hazırlıklarına başladı.

TARIM 01.05.2022, 15:04 03.05.2022, 11:05
Türkiye’nin en büyük elma üreticisi Hindistan yolcusu

Türkiye’nin en büyük elma üreticisinin adresi Karaman. Şehrin Akçaşehir beldesindeki 6 bin dekarlık alanda kurulan hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın “en büyük tek parça elma bahçesi” sayesinde yurdun en bereketli elma üretimi burada gerçekleştiriliyor. İtalya’dan satın alınan 73 bin “Schinico Red Gala” cinsi elma fidanı, şehir eşrafının katılımıyla toprakla buluşturuldu. 



Senede 30 bin tondan fazla elma üretiliyor

Senede 30 bin tondan fazla elma üretiminin gerçekleştirildiği bahçede son dikilen binlerce fidanla birlikte ağaç sayısı 1 milyon 824 bine ulaştı. Ziraat mühendisleriyle birlikte çalışan üretim şirketinde 500’den fazla işçi görev alıyor. 1000 traktörün aynı anda hasat yaptığı bahçe, kartpostallık manzaraları bünyesinde barındırıyor. 



2 milyon 400 bin ağaçla üretim yapılıyor

Türkiye’nin en büyük elma üreticisi olan şirketin yurt genelindeki toplam toprak miktarı 8500 dekar. Bunun 1500 dekarlık kısmı Tekirdağ’ın Çorlu bölgesinde bulunuyor. Şu anda yurt genelinde 2 milyon 400 bin civarında ağaçla elma üretimi yaptıklarını kaydeden şirket yöneticisi Seyda Ertuğ, yapılan ihracat hakkında da bilgilendirmede bulundu. Rusya, Afrika, Hindistan, Uzak Doğu ülkeleri ve Dubai’ye yüzde 60 oranında ihracat yaptıklarını kaydeden Ertuğ bundan sonraki adım hakkında da konuştu.



“Hindistan’da daha büyük bahçe kuracağız”

Seyda Ertuğ, Hindistan projesini şu cümlelerle anlattı: “Hintlilerle iş anlaşması imzaladık. Amacımız, Hindistan’da da şirketimizin bir üretim kolunu tesis etmek. Şimdilik oradaki hedef 50 bin ton. Hindistan’da, buradakinden daha büyük bir bahçe oluşturmak istiyoruz. Orası bizim için bir numaralı market.”

Yorumlar (0)