Enkaz kentte umudu yeşerten hasat

Hatay'ın depremin ardından iyileşme sürecinde olduğu bu dönemde, bereketli topraklarında çilek hasadı hız kesmeden devam ediyor. Bu bolluk döneminde çiftçileri sevindiren çilekler, kilogramı 70 TL'den alıcı buluyor.

TARIM 22.04.2024, 10:06 23.04.2024, 14:06 Melina Ay
Enkaz kentte umudu yeşerten hasat

Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden olan Hatay’ın bereketli topraklarında birçok ürün can buluyor. Havaların ısınmasıyla birlikte yaz meyvesi olan çilek de dalında olgunlaşmaya başladı. Deprem sonrası umutlarını yeşerten çiftçiler, Antakya ilçesinde çilek hasadına başladı. Tahtakapı Mahallesi'nde Aziz Öztürk'ün yetiştirdiği çilekler, yurt dışına 50 TL'ye ihraç edilirken tarlada 70 TL'ye satılıyor. Hasat sürecinde çalışan deneyimli kadın işçiler, günlük ortalama 7 saat çalışarak 500 TL kazanıyorlar.

Tarladan markete gidene kadar fiyat değişiyor

Tarla sahibi Aziz Öztürk, bu yılki hasadın geçen yıla oranla daha başarılı olduğunu belirterek, “Bu yılki hasadımız, geçen yıla kıyasla oldukça verimli geçti. Çileklerimiz hem tat, hem de görünüm ve lezzet açısından oldukça kaliteli. Toplamda 5 dönümlük bir alana sahibiz, ancak sadece 3 dönümünde çilek yetiştiriyoruz. Bu yıl bizim için 4’üncü hasat dönemi olacak ve başlangıçtan itibaren işler güzel gidiyor. Çileklerimizi tarladan yurt dışına 50 TL'ye satıyoruz. Yurt içinde ise 70 ile 80 TL arasında değişen fiyatlarla satış yapmaktayız. Marketler, ürünleri tarladan 70 TL'ye alıp 80 ile 100 TL arasında satıyorlar. Bizim tarla fiyatımız ise genellikle 70 TL ile 80 TL arasında olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kiraz hasadı kadar meşakkatli”

Çilek hasadının zorlu bir süreç olduğunu vurgulayan Öztürk, “Kadın işçilerimiz, tüm gün boyunca eğilerek çalıştıkları için oldukça zorlu bir süreçten geçiyor. Çilek hasadı, kiraz hasadı kadar meşakkatli bir iş. İşçilerimizin günlük yevmiyesi ortalama 500 TL ve genellikle gün içinde yaklaşık 7 saat çalışıyorlar” diye konuştu. 

“Sırt ağrısına neden oluyor”

Çilek hasadını yaparken çok yorulduklarını belirten Esra Öztrük, “Bu yıl 4’üncü kez hasat yapıyoruz. Geçen yıla kıyasla, bu yılki hasatımız oldukça verimli ve bereketli geçiyor. Ürünlerimizin kalitesi de oldukça yüksek. Ancak, uzun süre boyunca eğilerek çalışmak sırt ağrısına neden oluyor ve oldukça yorucu bir iş” açıklamalarına yer verdi.

Yorumlar (0)