Balon balığının kellesine ödül!

İstilacı ve zararlı balon balığının azaltılması için avlanmasını teşvik etmek isteyen Tarım ve Orman Bakanlığı, balon balığı kuyruğu başına 5 lira ödeme yapacak.

TARIM 02.12.2020, 09:22 02.12.2020, 17:20
Balon balığının kellesine ödül!

Tarım ve Orman Bakanlığının Resmî Gazete'de yayımlanan ve 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla yürürlüğe giren "Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine Dair Tebliğ"i; SUBİS'e (Su Ürünleri Bilgi Sistemi) kayıtlı, sürütme ve çevirme ağları dışında balık avcılığı faaliyeti yapan, şartlara haiz bir balıkçı gemisi ve ruhsat tezkeresi bulunan balıkçılara, istilacı balon balığı türünü, Ege Denizi ve Akdeniz'e kıyısı olan illerde avlanma izni ve avlanmaya karşı verilecek teşvik ödemesine dair usul ve esasları düzenliyor.

Balon balığının kuyruk başı 5 TL

Balon balığının kellesi için biçilen rakam ise 5 lira. Balon balığı avladığına dair kuyruklarını keserek gösterecek avcılara kuyruk başına 5 lira destek ödemesi yapılacak. Ancak kuyrukta limit de bulunuyor.

Kuyruk alımı, 31 Aralık 2020 tarihine kadar devam edecek fakat bu tarihten önce 1 milyon kuyruğa ulaşılması durumunda SUBİS üzerinden kuyruk alımı otomatik olarak durdurulacak. Kuyruk alımı bugünden itibaren 5 iş günü sonra başlayacak.

Balon balığı için kuyruk şartı

Balon balıklarının bütününün karaya çıkartılması yasak. Avcı, sadece balon balığının kuyruğunu kesecek ve avladığına dair kanıt olarak kuyrukları kullanacak. Balon balığının bütün hâlinde karaya çıkartıldığının tespit edilmesi durumunda ilgili kişi hakkında tutanak tutulacak ve avcının getirdiği tüm balıklar, destekleme kapsamının dışında kalacak, yani ödeme yapılmayacak.

Balon balığı nasıl avlanacak?

Balon balığının etkisini azaltmak amacıyla avlanmasının teşvik edildiği uygulama kapsamında bazı kurallar da bulunuyor.

Avcılığına izin verilen hatta teşvik edilen balon balıklarının kuyruk kesimi nerede yapılacak? Kuyruk kesimlerinin, uygun şartlara sahip olan balıkçı gemilerinde kesileceği ve insan sağlığına risk oluşturmayacak şartlar altında yapılacağı belirtiliyor.

Balon balığı avcılığına başlayacak balıkçı gemilerinin sahip olması gereken özelliklerinin yanında koruyucu eldiven, sızdırmaz poşet ve ihtiyaç duyulacak benzeri malzemelerin de bulundurulma zorunluluğu var.

Yorumlar (0)