Yerli Covid-19 aşısı, 300’den fazla gönüllü üzerinde denenecek 

VLP temelli yerli ve milli Covid-19 aşısı, Faz 2 çalışmaları kapsamında 300’den fazla gönüllü üzerinde denenecek. 

SAĞLIK 13.05.2021, 17:08 14.05.2021, 16:40
Yerli Covid-19 aşısı, 300’den fazla gönüllü üzerinde denenecek 

Ankara Onkoloji Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi Başhekimi Profesör Doktor Fevzi Altuntaş, Virüs Benzeri Parçacık (VLP) temelli olarak üretilen yerli ve milli Covid-19 aşısı hakkında konuştu. Aşının şu anda Faz 2 çalışması aşamasında olduğunu belirten Altuntaş, bu aşamada aşının 300’den fazla gönüllü üzerinde deneneceğini ifade etti.

“VLP aşısı için virüsün benzeri yapılıyor”

Altuntaş: “VLP temelli bu aşı geliştirilirken Covid-19 virüsünün bir benzeri rekombinant teknolojisi ile üretildi. Virüsün enfeksiyon yapmayan hali, insana aşı ile verilecek. Aşının içerisindeki antikorlar da vücuda enjekte edilen virüs ile savaşacak. Bu şekilde bağışıklık sistemlerinin virüsü tanımasını hem de virüsü yenmesi için antikor oluşturmasını sağlıyoruz. İkinci doz aşıdan sonra ise vücut, yeterli bağışıklığı oluşturuyor.”

Başkan Altuntaş, bu aşının, VLP yöntemiyle geliştirilen 15 aşıdan biri olduğunu ve yalnızca 4 tanesinin insan çalışmalarına başlandığını belirtti.

Dünyadaki benzerlerinden farklı

Klinikte görevli olan Profesör Doktor Mayda ve İhsan Gürsel ise geliştirilen aşının dünyadaki benzerlerinden farklı olduğunu ifade ediyor: “Bu aşı, 4 antijen içerdiği için dünyadaki benzerlerinden farklı. Yerli ve milli aşımızın diğer özelliği ise mutasyonlara karşı hızlı etkili olması. Bu aşı, kendi içinde yeniden tasarlanabiliyor. Faz 2 aşamasında, mutasyonlara karşı dizaynı oluşturacağız.”



Faz 2 çalışması pek çok merkezde yürütülecek

Altuntaş: “Faz 1 çalışması, Türkiye’de sayılı merkezlerde yürütüldü. Fakat Faz 2 çalışması, Türkiye’de 10’dan fazla merkezde yürütülecek. Dünya genelinde Faz 1 çalışması genellikle 200 gönüllüye uygulanırken Faz 2 çalışması ise bin gönüllüye uygulanır. Biz, Faz 2 çalışması için yaklaşık 300 gönüllüye ihtiyaç duyuyoruz. Bu 300 gönüllümüzü ise çalışma merkezlerinin olduğu illerden seçeceğiz.”

Yan etkileri mevcut

Altuntaş: “Faz 1 çalışmasında gönüllü olan kişilerde aşıdan sonra bazı yan etkiler görüldü. Bu etkiler aşı yerinde yanma, kızarıklık, kol ağrısı etkilerdi.”

“Genç vatandaşlarımızın gönüllü olmasını istiyoruz”

Altuntaş: “18 yaşın üzerinde olan genç vatandaşlarımızın gönüllü olmasını istiyoruz. Mayıs sonu, haziran başında başlayacak olan Faz 2 çalışmalarında gönüllü olacak kişilerin sağlık problemi olmayan, tedavisi sürmeyen, ilaç kullanmayan, Covid-19 geçirmemiş ve antikor üretmemiş kişiler olmasını istiyoruz.” 

Faz 3 çalışması ağustosta

Altuntaş: “Yerli ve milli aşımızın Faz 3 çalışmaları ise ağustos ayı içinde başlayacak. Bu aşamanın sonunda da aşıda olumlu etkiler gözlemlendiği takdirde sonbahar döneminde aşının kullanımı başlayacak. Bu aşımız, insanlığın ortak malı olarak kullanıma sunulacak.” 

Yorumlar (0)