Merak edilen sorunun yanıtı belli oldu! Aşı zorunlu mu olacak? 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının mecburi olmayacağını ancak vatandaşların ikna edilmesi gerektiğini söyledi.

SAĞLIK 04.12.2020, 12:35 04.12.2020, 12:40
Merak edilen sorunun yanıtı belli oldu! Aşı zorunlu mu olacak? 

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısını yaptırmak zorunlu mu olacak? Herkesin merak ettiği sorunun yanıtı belli oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu meselenin Bilim Kurulu'nda değerlendirildiğini ifade etti. Bakan Koca, Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının mecburi olmayacağını ancak vatandaşların ikna edilmesi gerektiğini belirtti.

Koca, vatandaşlara hangi aşıların nasıl üretildiğinin anlatılması gerektiğini kaydederek, aşının hangi ülke tarafından üretildiğine değil, nasıl üretildiğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. 

"Çin'in aşısı inaktif"

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşılarının iki yöntemle üretildiğini ifade eden Koca, bunlardan ilkinin "inakfit aşılar", diğerinin ise "mRNA ile üretilen aşılar" olduğunu aktardı. 

"Herhangi bir yan etkisi yok"

Koca, Sinovac aşısının inaktif yöntemle üretildiğine dikkat çekerek, söz konusu yöntemin eski bir yöntem olduğunu ifade etti.

Senelerdir inaktif aşıların üretildiğini aktaran Koca, bu aşıların uzun vadede denendiğini ve herhangi bir yan etkisinin bulunmadığını kaydetti.

"Maliyeti fazla olduğu için tercih edilmedi"

Koca, söz konusu yöntemin çok pahalı ve çok zor olduğunu, kolay bir şekilde üretilemediğini, maliyetinin de çok fazla olduğunu belirterek, diğer ülkelerin bu nedenle Sinovac aşısını tercih etmediğini söyledi.

"50 milyon dozluk anlaşma yaptık"

Çin ile Sinovac aşısı için 50 milyon dozluk bir anlaşma yapıldığına dikkat çeken Koca, kalan kısmın "mRNA ile üretilen aşılar" ile tamamlanacağını ifade etti.

"Faz-3" aşamasına en erken başlayan Çin'in aşısı oldu"

Koca, şu anda "Faz-3" aşamasını bitiren herhangi bir yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının bulunmadığını belirterek, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) neden olduğu acil durum sebebiyle ara raporlarla uygunluk verildiğini aktardı.

Sinovac aşısının "Faz-3" aşamasına en erken başlayan yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı olduğunu aktaran Koca, söz konusu aşının daha geniş topluluklara yapıldığını söyledi.

"Raporlar açıklanmadan kullanılmayacak"

Koca, Sinovac aşısının "Faz-3" ile ilgili ara raporlarının henüz duyurulmadığını belirterek, yaklaşık bir hafta sonra açıklanmasını beklediğini ifade etti.

Söz konusu raporlar açıklanmadan aşının kullanılmayacağını belirten Koca, laboratuvarlarda gereken incelemelerin gerçekleştirileceğini ve aşının güvenlik testlerinin olumlu sonuç vermesi ve Türkiye standartlarına uyması halinde erken kullanım onayının çıkarılacağını, daha sonra da aşının uygulanacağını kaydetti.

"Ben de hastaneye gidip aşı yaptıracağım"

Koca, Sinovac aşısına ilişkin onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından hastaneye gideceğini ve aşıyı herkesin önünde yaptıracağını aktararak, daha sonra söz konusu hastanede yer alan tüm sağlık personelinin de aşıyı yaptıracağını söyledi. 

Yorumlar (0)