Mankenliği değil, kaptanlığı seçti!

KEGM'nin Kurtarma-8 Römorkörü'nün kadın kaptanı Gizem Turan, kurumun aynı zamanda ilk kadın kaptanı olarak kendinden başarısıyla da söz ettiriyor.

YAŞAM 04.12.2020, 12:36 06.12.2020, 14:33
Mankenliği değil, kaptanlığı seçti!

İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Gizem Turan, KEGM'de (Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü) denizde görev yapan ilk kadın kaptan olarak kayıtlara geçti.

İzmir doğumlu olan Kaptan Gizem Turan, 2009 senesinde başladığı okulda birinci sınıfta iken yaz döneminde zorunlu olan stajını yaptı ve 2 stajını konteyner gemisinde gerçekleştirdi. Uzun stajını ise dev tanker gemisinde yaptı.

Stajlarını bitirdikten sonra konteynerde çalışmanın daha doğru olduğu kararını alan Gizem Turan, özel bir denizcilik şirketiyle çalışmaya başladı. Senelerce bu şirkette çalıştıktan sonra zorunlu hizmet süresini tamamladı ve görevde yükselme sınavlarını kazanarak 2. kaptanlığını almaya hak kazandı.

Gizem Turan, 20 ay süren 2. kaptanlık hizmetinden sonra Yalova'da bulunan özel bir tersanede 7 aylık tersane kaptanlığı yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı KEGM'nin (Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü) 2. kaptan alımları için başvuru yapan Gizem Turan, KEGM'nin kurtarma gemilerinde kaptan olarak vazife yapan ilk kadın kaptan olarak kayıtlara geçti.

3 ay önce Kurtarma-8 römorköründe göreve başlayan Kaptan Gizem Turan, deneyimli 1. kaptan ve geminin diğer personeli ile birlikte, denizde müdahale gerektiren hâllerde yola koyuluyor.

Toplam 23 römorkör ve 103 deniz aracıyla görev yapan KEGM bünyesinde görev yapan kaptanların sayısı şöyle:

Kılavuz kaptan: 157
Uzak yol römorkör kaptanı: 52
Yakın yol römorkör kaptanı: 23
Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi deniz trafik operatörü: 210 (8'i kadın)
Bot kaptanı: 135

Yorumlar (0)