Bu kesme tahtaları tehlike saçıyor: Plastik yiyoruz!

Doç. Dr. Oya Özuluğ, plastik yüzeyli kesme tahtaları nedeniyle yiyeceklerdeki plastik yükünün arttığını söyledi. Börek, kebap ve kokoreçlerdeki plastik miktarını incelediklerini kaydeden Özuluğ, sonuçları paylaştı.

SAĞLIK 07.06.2023, 12:39 Hakan Öksüz
Bu kesme tahtaları tehlike saçıyor: Plastik yiyoruz!

2018'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun aldığı karara göre her yıl 7 Haziran'da "Dünya Gıda Güvenliği Günü" kutlanıyor. Gıdaya ulaşımın kolaylaştırılmasının yanı sıra bu gıdaların sağlık yönünden sakıncalı olmaması gerektiği vurgulanıyor. Son dönemlerde artan plastik kullanımının, gıdalara mikroplastiğin karışmasına neden olduğu kaydediliyor. Servisten önce plastik yüzeye sahip tahtalarda kesilen yiyeceklerde rastlanan mikroplastik, insan sağlığını tehdit ediyor.

Börek, kebap ve kokoreçlerdeki plastik miktarı araştırıldı

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olan Doç. Dr. Oya Özuluğ, plastik yüzeylerde kesilerek servise hazırlanan yiyeceklerdeki riske dikkat çekti. Hazırlanma ve paketlenme aşamasında mikroplastiğe maruz kalan yiyeceklerin, plastik yüzeyli tahtalarda kesilirken plastik yüklerinin arttığını kaydeden Oya Özuluğ, ekibiyle birlikte farklı işletmecilerden aldığını börek, kebap ve kokoreçleri inceledi.

Yiyeceklerdeki mikroplastik parçacık sayısı

Özel filtreler ile cihazlar kullanarak mikroplastiklerin tespitini yapmaya çalıştıklarına değinen Özuluğ, "Pişmiş börek ve kokoreç aldık. Urfa kebabını ise hem çiğ hem de pişmiş alarak inceledik. Urfa kebabın 100 gramında tespit ettiğimiz mikroplastik parçacık sayısı ortalama 52 çıktı. Böreğin 100 gramında 830, kokoreçte ise 470 mikroplastik parçacığa rastladık. Börekte parça sayısı çok olmasına rağmen boyut olarak kokoreçten daha az mikroplastik vardı. Yani sadece parçacık sayısı değil, parçacıkların birleşimiyle ortaya çıkan toplam boyut da önemli." ifadelerini kullandı.

Buldukları mikroplastiklerin boyutlarıyla ilgili bilgiler veren Özuluğ, "100 gram Urfa kebabında uzunluğu 8.47 milimetre olan bir saç teli çapında (0,087 milimetre) plastik tüketiyoruz. Bu bir Urfa kebabındaki en az plastik parçacığı miktarı. Kokoreçte ise parçacık miktarı daha fazla. Her kokoreçle birlikte yaklaşık 10 santimetre uzunluğa sahip plastik parçacık da yiyoruz. Böreğin 100 gramında ise ortalama olarak 6 santimetre uzunluğundaki bir saç teli inceliğinde plastik tüketmiş oluyoruz." dedi.

"Bu ürünlere yönelmek gerekiyor"

İşletmelerin, plastik kesme tezgahları yerine ağaç, cam ve bambu malzemeli ürünlere yönelebileceğini kaydeden Özuluğ, "Piyasada porselen ürünler de var. Evde kullanımlarda da plastik kesme tezgahlarından uzak durulmalı. Kesim işlemlerinde plastik kullanmak, yiyeceklerdeki plastik parçacık yükünü artırıyor." diye konuştu. 

Yorumlar (0)