‘’Kadın Gücünü’’ Konu Alan En İyi 40 Film

Filmlerde ve dizilerde kadınların maruz kaldığı hem fiziksel hem de psikolojik şiddet ''kadına şiddeti kınama'' adı altında bizlere sunuluyor. Genç veya yaşlı, eğitimli ya da eğitimsiz, zengin ya da fakir demeden filmlerde şiddetin her türlüsüne maruz bırakılan kadınları izlemek , özellikle ''kadın izleyiciler'' tarafından bir çeşit işkenceye dönüşüyor. ''Hakkını savunan, adaleti arayan, gücünü kendi benliğinden alan kadın karakterlerin olduğu filmler yok mu? '' diye sorarsanız, işte izleyebileceğiniz birbirinden güzel filmler ...

KÜLTÜR-SANAT 23.04.2022, 02:16 24.04.2022, 12:01
‘’Kadın Gücünü’’ Konu Alan En İyi 40 Film

1-    Amelie – 2001 



 Imdb: 8.3

Amelie, doktor olan babası tarafından kalp hastalığı olduğu sebebi ile evde yetiştirilen, okula gitmeyen bir kız çocuğudur. Her şeyden uzakta, herkesi gözlemleyerek büyüyen Amelie, aslında kalp hastası değildir. Amelie, yıllardır çalıştığı kafede, insanların hayatını ufak dokunuşlarla güzelleştirmeye çalışmaktadır. Bunuda kimseye fark ettirmeden, sessizce ve gizlice yapmaktadır. İnsanları mutlu etmeye adamış bu kadın, kendi yalnızlığını giderip mutlu olabilecek midir?

2-    Kill Bill: Vol.1- 2003



Imdb: 8.2

Bill adındaki bir adamın yönettiği çetede ‘’Kara Mamba’’ lakabı ile görev alan suikastçı bir kadın, dört yıl boyunca komada kalır. Uyandığında ise tek bir isteği vardır: kendisini komaya sokan Bill’i öldürmek ve intikamını almak! 
 

3-    Kayıp Kız – Gone Girl- 2014



Imdb: 8.1

Kayıp Kız filmi, aniden ortadan kaybolan Amy adındaki bir kadının kaybolmasından ve hatta olası ölümünden sorumlu tutulan kocası Nick’in başına neler geldiğini anlatıyor. Evliliklerinin beşinci yıl dönümünde ortadan kaybolan Amy, tüm dünyanın kocasının onu öldürmeye çalıştığına inandırmıştır. Peki ama nasıl? Buyrun izleyiniz. 

4-     Üç Billboard Ebbing Çıkışı- Three Billboards Outside Ebbing, Missouri- 2017



Imdb: 8.1

Üç Billboard Ebbing Çıkışı filmi, kızını cinayete kurban veren bir annenin mücadelesini anlatıyor. Cinayeti gerçekleştireni bulamayan polislere mesaj vermek amacıyla; yaşadıkları yerde üç tane billboard kiralayan anne, sadece kızının acısıyla değil aynı zamanda emniyet güçleri ile de baş etmek zorundadır. 

5-    Duyguların Rengi – The Help- 2011



Imdb: 8.1

Film, Eugenia Phelan adındaki iyi eğitim almış kültürlü bir kızın toplumsal cinsiyet rollerine karşı çıkarak yazar olmak isteyişini ele almaktadır. Hayattan, evlenmek ve çocuk sahibi olmak gibi beklentileri olmayan Eugenia, yerel bir gazetede köşe yazarlığı yapmaktadır ve yazılarını yazabilmek için yakın arkadaşlarından yardım ister. Kadın dayanışmasının gücünü gösteren bu filmde üç kadının projelerini izleyebilirsiniz. 
 

6-    Milyonluk Bebek- Million Dollar Baby- 2004



Imdb: 8.1

Bu film, hayatını Amerika’nın en iyi dövüşçülerini yetiştirerek geçirmiş olan Frankie’nin, Maggie adındaki bir kıza boks öğretmesini anlatıyor. Frankie yıllardır kızından uzak yaşamaktadır ve Maggie, Frankie için kızı ile olan telafi edemeyeceği ilişkisini telafi etme şansı verir.


 7-    Persepolis- 2007



Imdb: 8.0

Film Marjane Satrapi adında İran’da yaşayan küçük bir kız çocuğunun hikayesini anlatır. 1970’lerde İran’ daki siyasi huzursuzluk sebebiyle Marjane’in hayatı da bundan nasibini alır. Film, aynı isimdeki kitaptan uyarlanmıştır. Marjane’in hayat hikayesini anlatan bu filmin yönetmenliğini  yine , Marjane Satrapi yapmıştır. 

8-    Changeling (Sahtekâr)- 2008



Imdb: 7.8

Sahtekâr filmi, 20. yy’de Amerika’da çalışan Christine genç bir annenin, akşam eve geldiğinde kaybolan çocuğunu bulma arayışını anlatıyor. Christine’in oğlu aylarca bulunamamıştır. Ta ki bir gün bir çocuğun onun oğlu olduğunu iddia edene kadar. Polisler Christine’e oğlunu basın ve fotografçılar eşliğinde getirirler. Fakat Christine içten içe onun oğlu olmadığını düşünmektedir. 
 

9-    Gizli Sayılar- Hidden Figures- 2016



Imdb:7.8

Gerçek bir hikâyeden uyarlanmış olan bu film, 1900’lü yıllarda NASA’da çalışan 3 siyahi kadının hem ırkçılıkla hem de cinsiyet rolleri ile savaşmasını anlatmaktadır. Dünya yörüngesinden çıkartılacak olan ilk astronotlu Amerikan uzay aracının sağ salim dünyaya geri dönmesinde bu 3 zeki kadının hikayesi sizleri büyüleyecektir.
 

10-    Mor Yıllar- The Color Purple- 1985



Imdb:7.7

Mor Yıllar ’da; 1900’lü yılların başında babası tarafından cinsel istismara maruz kalan siyahi bir genç kadın olan Celie’nin hikayesi anlatılmaktadır. Hayat, başımıza gelenleri kabul etmekle mi değiştirmeye çalışmakla mı geçmeli sorusunun cevabını bu filmde bulabilirsiniz. 

11-    Kaldırım Serçesi (La Vie en Rose )- 2007

Imdb:7.6

Fransa’nın en önemli müzisyenlerinden biri olan Edif Piaf, yaşadığı yıllarda yaptığı müzik ve yaşamak istediği hayata karşı birçok mücadele vermiştir. Namı- diğer ‘’Kaldırım Serçesi’’ lakabı ile Edit Piaf’ın hayat mücadelesini izleyebilirsiniz.

12-    Kör Nokta- The Blind Side - 2009

Imdb:7.6

Kör Nokta filmi, Michael Oher adındaki sporcu bir gencin geçmişinde çok büyük travmalar ve acılar yaşamasına rağmen onu destekleyen bir kadın sayesinde hayata tutunmasını ve başarılı olmasını anlatıyor. 

13-    Dönüş ( Volver)- 2006



Imdb:7.6

Kimse ailesini seçemiyor. Kötü ve acımasız bir ailenin, çocuklarına neler yapabileceğini kimse tahmin edemiyor. Kendisini taciz eden babasını bıçaklayan bir kızın hikayesi… ‘’Dönüş’’
 

14-    Mustang - 2015



Imdb:7.6

Listemizdeki tek Türk filmi olan Mustang, ailesini kaybetmiş 5 kız kardeşin amcaları tarafından baskıcı bir şekilde yetiştirilmelerinin hikayesini anlatıyor. Her birinin baskıya verdikleri tepki farklı olsa da ortak oldukları bir konu vardır: Özgürlük!

15-    Unutma Beni (Still Alice)- 2014



Imdb:7.5

Hiçbir belirti ya da sebep yokken bir gün Alzheimer hastası olduğunuzu öğrenseydiniz ne yapardınız? Bu filmde Alice  adındaki bir kadının Alzheimer hastalığı ile olan mücadelesini gözünüzü bile kırpmadan severek izleyebilirsiniz.
 

16-    The Hours: Saatler- 2002



Imdb:7.5

Virginia Wolf’un unutulmaz eserleri arasında olan ‘’Mrs. Dalloway’’ romanının ekseninde dönen bir hikaye bizleri bekliyor. Filmde birbirlerinden farklı hayatlar yaşamakta olan 3 tane kadının Mr. Dalloway kitabını okuyarak yaşamlarında yapmaya çalıştıkları değişiklikleri göreceksiniz. Fakat bu her zaman kolay mıdır? 
 

17-    Thelma ve Louise – 1991



Imdb:7.5


Film, birbirleriyle çok iyi arkadaş olan iki genç kadının işledikleri suçlar nedeniyle polislerden kaçışını nefes kesici bir şekilde anlatıyor. 


18-    Malena- 2000 – 2000



Imdb:7.5

İtalya’da savaşın ortasında çok güzel ve genç bir kadın dul kalırsa ne olur? Monica Belluci’nin imza filmlerinden biri olan Malena, kendisine ilgi gösteren erkekler karşısında ne yapacaktır?

19-    Juno- 2007



Imdb:7.5

Juno, genç bir kadının sürpriz bir şekilde hamile kaldıktan sonra vereceği kararları anlatıyor. Yaşamını değiştirmek üzere olan genç kadın ne yapacaktır?
 

20-    Erin Brockovich- 2000



Imdb:7.4

1900’lerin sonlarında California’da bir elektrik şirketi şehrin tüm sularını kirletmektedir. Bekar bir anne olan Julia Roberts’da hem geçinmek hem de bu şirketin kirli çamaşırlarını ortaya dökmek için canla başla mücadele etmektedir. Peki ya sonuç ne olacaktır?
 

21-    Antonia’nın Yazgısı (Antonia’s Line)- 1995



Imdb:7.4


Antonia, Almanya’da bir çiftlikte kızı ve torunu ile yaşayan bir kadının çevrelerinde erkekler olmadan yaşadığı hayatı anlatmaktadır. Bu üç kadının Avrupa’da yaşadıkları feminizm, kadınların kendilerini bu dünyaya kanıtlamak zorunda olmadıklarını kanıtlar niteliktedir. 
 

22-    Queen of Katwe ( Katwe Kraliçesi)-  2016




Imdb:7.4

Ugandalı genç bir kızın satrançla tanıştıktan sonra değişen hayatını izlemek ister misiniz? Afrika’daki yoksulluk ve geçim sıkıntısı bir kadının hayallerini gerçekleştirmesine ‘’yine de’’ engel değildir. 
 

23-    Demir Çeneli Melekler- Iron Jawed Angels-  2004



Imdb:7.4

ABD yapımı bir dram filmi olan Demir Çeneli Melekler; cesur eylemciler olan Alice ve Lucy’nin oy kullanma haklarını elde edebilmek için verdikleri mücadeleyi anlatıyor. 
 

24-    Lemon Tree (Limon Ağacı) - 2008



Imdb:7.3

Kadınlar sadece kendileri için mi mücadele eder? Elbette hayır!

Selma adında bir kadın, Filistin’de limon ağaçlarının dikili olduğu bahçeli bir evde yaşamaktadır. Evinin yan tarafına İsrail hükümeti bir villa inşa edince Selma’nın limon ağaçları da tehlike olarak görülür ve kesilmesi istenir. Fakat Selma’nın buna izin vermeye hiç niyeti yoktur. Uluslarası bir problem olan Limon ağaçlarının sonu ne olacaktır?
 

25-    Bir Geyşanın Anıları ‘’Memoirs of a Geisha’’- 2005



Imdb:7.3

Kadınlar her zaman güzelliklerinin, akıllarının farkındalar mı? Peki ya fark ederlerse ne olur? Kendi benliğini keşfeden ve potansiyelinin farkına varan bir kadını izleyeceksiniz. 

26-    Tek Başına- North Country- 2005



Imdb:7.3

Filmde, iki çocuğu olan, boşanmış bir kadının ailesini geçindirmek için madende çalışmaya başlamasının hikayesi anlatılıyor. Erkek mesleği olarak görülen madenciliğin, bir kadın olarak nasıl yapıldığını izlemek isterseniz ‘’Tek başına’’ tam size göre bir film. 
 

27-    Frida- Frianda – 2002



Imdb:7.3

Frida Kahlo’nun hayatının anlatıldığı bu filmde; bir kadının bastıramadığı duygularını göreceksiniz. Hayatında en değer verdiği şeyin işi değil, kendi değil, aşkı ve ailesi olduğunu düşünen bir kadının hikayesi : Frida!


28-    Agora- 2009



Imdb:7.1

Dördüncü yüzyılda Roma İmparatorluğunda yaşayan bir kadının hayat hikayesidir Agora. Peki kimdir bu kadın? Tarihin bilinen ilk kadın matematikçi, astronom ve filozofu olan Hypatia…
 

29-    Düşlerin Terzisi- The Dressmaker – 2015



Imdb:7.0

Savaşmak için her zaman bir silahın olması gerekir. Herkesin kullanmayı iyi bildiği bir silahı vardır. Bazen tüfek, bazen akıl, bazense kuvvettir. Peki ya şıklığın bir silah olabileceğini düşünmüş müydünüz? 
 

30-    Big Eyes- 2014



Imdb:7.0

Margaret Keane adlı genç bir ressam, kendine özgü olarak iri gözlü tablolar yapmaktadır. Zamanla popüler olan ve herkesin almak için yarıştığı bu tablolar ise Margaret’in eşi Keane tarafından satılmaktadır. Ne yazık ki hırsız koca, resimleri sahiplenerek Margaret’in başarısını kendisi üstlenmiştir. Bu filmde Margaret’in kendi başarısını ele almak için verdiği mücadeleyi göreceksiniz. 
 

31-    Diren!  Suffragette- 2015



Imdb:6.9

Diren filmi, tarihteki ilk feminist kadınların hükümete ve topluma karşı verdikleri mücadeleyi anlatmaktadır. Çalışma koşullarının ağırlığı ne olursa olsun erkeklerle eşit ücret alamayan kadınlar radikal kararlar vererek; eşitliği sağlamadıkça dönmeyi düşünmedikleri bir yola girmişlerdir. 

32-    Şeytan Marka Giyer- The Devils Wears Prada- 2006



Imdb:6.9

New York’ta yaşayan ve gazetecilik bölümünden yeni mezun olmuş olan Andrea adındaki genç bir kız Runaway dergisinde asistan olarak işe başlar. Naif yapısıyla işe ayak uydurmakta güçlük çeken Andrea mücadele ederek işi elinde tutmayı başarır. Fakat her başarının bir bedeli vardır. Andrea’nın ödediği bu bedeller nedir?
 

33-    Marilyn ile Bir Hafta (My Week with Marilyn)- 2011



Imdb:6.9

Marliyn Monroe ile bir hafta geçirmek ister misiniz? Bu filmde 20. Yüzyılın en çarpıcı kadını olan Monroe’nin kendi iç dünyasını görebilirsiniz. 

34-    Gia- 1998



Imdb:6.9

Mükemmel fizikli mankenlerin, herkesin yaşamak istediğini sandığı bir hayatı var mıdır ? Var olduğunu düşünen varsa, kesinlikle Gia filmini izlemeli.
 

35-    Omuz Omuza (Stepmom) 1998



Imdb:6.8

Omuz omuza filminde iki kadının hayatlarında büründükleri roller anlatılmaktadır. Hem anne, hem fedakar hem de güçlü olmak zorunda olan bu iki kadının iç dünyaları da böyle midir?
 

36-    Coco Before Chanel ( Coco Chanel’den Önce) - 2009 



Imdb:6.7

‘’Chanel’’ markasını bilmeyen var mı? Peki ya bu marka nasıl ortaya çıkmıştır? Bu film, Coco Chanel’in moda kariyerini, hayatını ve dönemin şartlarını anlatan bir toplumsal cinsiyet eleştirisidir.  

37-    Bulutların Üzerinde ( Head in the Clouds)- 2004



Imdb:6.5

Karakterlerinin ‘’bulutların üzerinde’’ gezindiği bir film izlemek isterseniz; bu film tam size göre demektir. 

38-    Mona Lisa Smile- 2003



Imdb:6.5

Gülüşü ile tanınan Julia Roberts’ın baş rolünü oynadığı bu film; 1950’lerde yaşayan bir profesörün hayatının bir bölümünü bizimle paylaşıyor. 
 

39-    Demir Leydi – The Iron Lady- 2011



Imdb:6.4

İngiltere eski Başbakanı Margaret Thatcher’in hayatını anlatan bu film, siyasetin içerisindeki bir kadının üstesinden gelmeye çalıştığı ‘’Cam Tavanları’ gözler önüne seriyor. 

40-    Amerika’daki En Nefret Edilen Kadın- Most Hated Women in America – 2017



Imdb:6.1

Amerikan Ateistleri Derneği’nin Kurucusu olan Madalyn Murray O’Hair’in hayatına konuk olduğumuz bu filmde, açık sözlülüğünü ve cesaretini kaybetmeden zorbalarla mücadele eden bir kadının hayatı anlatılmaktadır. 
 

Yorumlar (0)