Giresun’da asırlık gelenek yaşatılıyor

Giresun'un Çanakçı ilçesinde, köylüler imece geleneği kapsamında bir araya gelerek tarlalarını çapaladılar ve ekinlerini ektiler. Bu gelenek sayesinde işler daha kolay hale gelirken, kemençe eşliğinde yapılan çalışmalar adeta bir şenlik atmosferine dönüştü.

KÜLTÜR-SANAT 29.04.2024, 11:02 29.04.2024, 18:06 Melina Ay
Giresun’da asırlık gelenek yaşatılıyor

Her bahar aylarında başlayan ve Karadeniz'in coğrafyasında sıkça görülen imece geleneği, bu yıl da Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı Düzköy köyünde şenlik havasında başladı. Köylüler, kuş dili ile iletişim kurarak kemençe eşliğinde imece usulüyle tarlalarını ekti. Kadınlar, yöresel kıyafetlerini giyerek atalarından miras kalan imece geleneğini yaşatırken, köy sakinlerinden Murat Yılmaz, bu geleneğin asırlardır devam ettiğini ve bu anları yaşatarak geleneklerini sürdürmeye çalıştıklarını belirtti.

“Yardımlaşarak kolaylaşıyor”

Atalarından miras kalan bu geleneği devam ettirdiklerini aktaran Yılmaz, “Geleneğimizi birkaç köyümüzde halen yaşatmaya devam ediyoruz. Eskiden daha geniş araziler ve daha fazla imece sayısıyla yapılırdı, ancak zamanla nüfus arttıkça araziler küçüldü. Biz ise geleneklerimizden kopmamak adına imece geleneğini sürdürüyoruz. Bu şekilde mısır ekiyoruz ve ardından birlikte otunu temizliyoruz. Buradaki amaç, işleri yardımlaşarak kolaylaştırmak. Komşuların yardımıyla tek başımıza günler sürecek işleri bir günde tamamlıyoruz. Kemençenin ritmiyle birlikte, adeta horon havasıyla ekinlerimizi ekiyoruz” dedi.

“Kuş dili ile duyurduk”

Telefonların çekmediği yerde kuş dili kullandıklarını söyleyen Gülizar Kır ise, “Bu köylerde hemen hemen herkes kuş dilini kullanır. Hala köylerimizin bazı bölgelerinde telefon çekmediği için kuş dili, önemli bir iletişim aracı olarak kullanılmaya devam ediyor. Biz de kuş dili aracılığıyla imecemizi duyurduk. Gelenlerle birlikte normalde iki günde tamamlayacağımız işi bir günde bitirdik. Tarlalarda haberleşmeyi neredeyse tamamen kuş dili ile sağlayan köylüler, bahar döneminde her gün farklı tarlalarda bir araya gelerek ekim yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)