Nadira davasında savcılıktan "fuhuş" sorusu

AK Parti milletvekili Şirin Ünal'ın evinde şüpheli bir şekilde vefat eden Nadira Kadirova davasında soruşturma sırasında arkadaşına "fuhuş" iddiası yöneltildi.

GÜNDEM 30.09.2019, 15:18 30.09.2019, 18:05
Nadira davasında savcılıktan "fuhuş" sorusu

Independent Türkiye’de yer alan habere göre AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren ve polis tarafından intihar ettiği iddia edilen Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova’yla ilgili iddialar kamuoyunun gündeminde geniş yer bulurken, haberde Kadirova’nın arkadaşına savcılık soruşturmasında “fuhuş” sorusunun yöneltildiği iddia edildi.

Bahsi geçen habere göre savcılık Kadirova’nın arkadaşı Niyazova’ya “Siz Kadirova’yı fuhuşa götürüp getiriyormuşsunuz” sorusunu yöneltti.
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ kaynaklı habere göre Niyazova’nın yanıtı: “Benim Nadira’yı fuhuşa teşvik ettiğim ya da fuhuş yapmasını kolaylaştırdığım iddiaları doğru değildir. Geçimimi Laleli’den aldığım tekstil ürünlerini Özbekistan’a göndererek sağlarım. Buna ilişkin kargo gönderim fişlerimi de gerekirse dosyaya sunabilirim. Nadira benim evimde hiç kalmadı.” şeklinde oldu.

Milletvekilinin eşine bakıcılık yapıyordu

23 yaşındaki Nadira Kadirova’nın Şirin Ünal’ın hasta eşine bakıcılık yaptığı da Show Haber’de yer alan bilgiler arasındaydı. Haberde Kadirova’nın 23 Eylül’de Şirin Ünal’ın silahıyla intihar ettiği de öne sürülüyordu.

CHP'li vekilden davaya ilişkin soru önergesi

CHP Milletvekili Sera Kadıgil, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e konuya dair soru önergesi verdi. Kadirova’nın şüpheli ölümüne ilişkin soruşturmanın gereğince araştırılmayacağı ve sürecin ört bas edileceği yönünde bir endişe oluştuğunu iddia etti.
 
Sera Kadıgil önergede;  “Sosyal medyada ve basın yayın organlarında sıklıkla ilgi olayın intihar değil cinayet olabileceği şüpheleri dillendirilmiş, intihar iddiasının kabulü halinde ise taciz nedeni ile genç kadının intihara sürüklenmiş olabileceği ihtimali bizzat Kadirova’nın yakınları tarafından alenen kamuoyu ile paylaşılmıştır. Olayın her yönüyle eksiksiz şekilde araştırılması ve kamuoyunun gelişmelerden eksiksiz ve sansürsüz şekilde bilgilendirilmesi, gerek kamu vicdanının rahatlatılması gerekse de iddialara konu kimselerin şeref ve haysiyetlerinin korunması bakımından büyük önem taşımaktadır.” İfadesinde bulundu.
  
Kadıgil’in önergesinde;

"1- Basın yayın organlarında yer alan bilgilere göre Kadirova’yı öldüren kurşunun “kalbin biraz üstüne sıkıldığı” belirtilmektedir. Adli Tıp incelemesinde kurşunun giriş açısı, mesafesi, intihar halinde müteveffanın vücudunda ve elinde bulunması gereken barut izleri incelenmiş midir? İlgi ölümün intihar olduğu otopsi raporunda sabit midir? 
 
2- Yabancıların Ölüm Olaylarının Bildirilmesine İlişkin Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü 71 Sayılı Genelge adli bir olay sonucu hayatını kaybetmiş olan yabancıların ölüm olaylarının ne şekilde bildirileceğine ilişkin olarak ayrıntılı düzenlemeler içermektedir. Türkiye’de ölen bir yabancının ölümü adli bir olaya dayanmakta ise ölü muayene ve otopsi işlemleri, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 87 ila 89 maddelerince yapılarak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen dosyanın ilgili Konsolosluğa gönderilmesi gerekmektedir.
 
Konsolosluğa gönderilen dosyada bulunması gereken evrakların hangileri olduğu birinci maddenin üçüncü fıkrasında sayılmıştır. Buna göre;

- Ölümün ne şekilde meydana geldiğini bildiren olayla ilgili otopsi raporu, ölüm muayene tutanağı belgelerinin bir örneği,
- Ölümün, ölen kişinin ülkesinde nüfusa işlenebilmesi için iki nüsha ölüm belgesi,
- Ölenin kimliği ve adresini tespite yarar pasaport, ehliyet, kimlik kartı vs. belgelerin aslı veya örneği,
- Ölenin cansız bedeni konsoloslukça teslim alınmamışsa cesedin ne yapıldığı, gömülmüşse   mezar yerini bildiren bir yazı,
- Tereke eşyasının yabancı ve Türk paraları dâhil listesi ile birlikte bu eşyanın ne şekilde teslim alınacağın sorulduğu bir yazı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenerek ilgili Konsolosluğa gönderilen dosyada bulunmak zorundadır.
Tüm bu işlemler tamamlanmış mıdır?  Cenaze Konsolosluk yetkililerine mi, aileye mi teslim edilmiştir?

3- Kadirova’nın abisinin ifadesine göre; Kadirova’nın olaydan önce Leyla adında arkadaşıyla 2 saat telefonda görüştüğü, “cinsel tacize maruz kaldığını söylediği” iddia edilmektedir. Söz konusu iddialara ilişkin soruşturma genişletilmiş midir? Telefon kayıtları talep edilerek, bahsi geçen isimlerin ifadeleri alınmış mıdır?

 4- Kadirova’nın bir diğer arkadaşı Nigar Abdurrahmanova ise, taciz olayını emniyette anlattıklarını belirterek, “Ancak onlar bizim ifademizi almadı” dediği, bir polisin, “intihar çıkarsa vebal altına girersiniz” ifadelerini kullandığı basına yansıyan iddialar arasındadır. Abdurrahmanova’nın ifadesi alınmış mıdır? Alınmadıysa neden alınmamıştır? Eğer talebe karşın ifadeler alınmamış ve soruşturma dosyası müteveffanın yakınlarının iddia ettiği üzere eksik bırakıldıysa söz konusu karakolda ifade işlemlerini usulünce yapmayan görevlilere yönelik bir soruşturma açılacak mıdır? 

5- Nadira Kadirova`nın oturma ve çalışma izni var mıdır? Sigorta girişi yapılmış mıdır? Söz konusu evde çalıştığına dair resmi bir belge bulunmakta mıdır?

6- Tüm bu iddialar çerçevesinde müteveffa Nadira Kadirova`nın telefonu ve varsa bilgisayarı incelenmiş midir? Müteveffanın yakınlarının iddiaları soruşturmaya konu edilmiş midir?" soruları yer aldı.
 

Yorumlar (0)