Çavuşoğlu: AB'nin her menfi adımına karşılık verilecek!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kıbrıs Türklerinin varlığının inkarı sürerse AB’nin her menfi adımına karşı biz de adım atacağız. AB katılım sürecinde yeni bir sayfa açmanın vakti geldi." dedi. 

GÜNDEM 05.02.2020, 12:24 05.02.2020, 13:21
Çavuşoğlu: AB'nin her menfi adımına karşılık verilecek!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da Avrupa Birliği (AB) ülkeleri büyükelçileri ile görüştü. 

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye-Avrupa Birlği (AB) ilişkileri bakımından kritik bir dönem yaşandığını kaydederek, "AB içinde Türkiye karşıtı olumsuz bir havanın olduğunu sadece biz yöneticiler değil, halkımız da görüyor. Güvensizlik maalesef her iki tarafta da giderek derinleşiyor." dedi. 

"Irkçılık Avrupa'nın değerlerini kökten sarsıyor"

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Yunan milletvekili Ioannis Lagos'un Türk bayrağını yırttığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Avrupa Parlamentosunda (AP) yaşanan üzüntü verici hadiseyi sizler de gördünüz. AP ve Yunanistan yönetiminin sergilediği tutumdan memnunuz ama esasen ırkçılığın, AP'yi ve Avrupa'nın değerlerini artık kökten sarsmaya başladığını da çok iyi anlayıp buna karşı da birlikte tedbir almamız lazım." ifadelerini kullandı. 

"AB'nin aldığı kararlar ilişkilerimizi gerdi"

Çavuşoğlu, bu durumun Türkiye-AB ilişkilerinde yapıcı yaklaşımları ve sağ duyunun hâkim olmasını engellediğini vurgulayarak, "Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon faaliyetlerimiz, Barış Pınarı Harekatı ve Libya konularında AB'nin aldığı kararlar ilişkilerimizi gerdi. Aramızda sorun haline gelen bu konularda iletişimimizi daha da artırmamız lazım." açıklamasını yaptı. 

"Deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda yetkisi yok"

Doğu Akdeniz meselesinde "üyelik dayanışması"nın uluslararası hukukun üstünde olamayacağına dikkat çeken Çavuşoğlu, "Nitekim, Avrupa Adalet Divanı, daha birkaç gün önce Slovenya-Hırvatistan sınır ihtilafı konusunda AB'nin deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda yetkisi bulunmadığını teyit etti. O nedenle AB'nin, Doğu Akdeniz'de de buna benzer karar verme yetkisi yoktur." diye konuştu. 

"Doğu Akdeniz'deki ülkelerin hepsini etkileyen bir mesele"

Çavuşoğlu, bu konuların beraber çözülebileceğini kaydederek, "Hidrokarbon faaliyetleri sorunu, sadece Türkiye ile AB arasında bir mesele değildir. Bu, Doğu Akdeniz'deki ülkelerin hepsini etkileyen bir meseledir. Burada AB, tarafsız davranırsa, Kıbrıs Türklerinin eşit haklarını garanti altına alacak bir iş birliği mekanizması üzerinde çalışabiliriz. Hep birlikte çalışabiliriz." dedi. 

"Kıbrıs Türklerinin varlığı inkar edilmeye devam edilirse adım atılacak"

Kıbrıs Türklerinin Ada'nın doğal kaynakları üzerindeki müktesep haklarının Rumlar tarafından bile teslim edildiğini fakat eşit paylaşım ya da bu hakların garanti altına alınması gündeme gelince harekete geçilmediğini söyleyen Çavuşoğlu, "Kıbrıs Türklerinin varlığı inkar edilmeye devam edilirse, AB'nin bize yönelik atacağı her menfi adıma karşı biz de karşı adım atacağız. O zaman ne oluyor, gerginlik artıyor. Oysa gerginliği azaltacak adımları birlikte atmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu. 

"Yeni bir sayfa açmanın vaktinin geldiğini düşünüyoruz"

Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e gönderdiği mektupta Türkiye'nin AB'ye yönelik vizyonunu gösterdiğini belirterek, "Bilhassa katılım sürecinde yeni bir sayfa açmanın vaktinin geldiğini düşünüyoruz. AB Konseyi, yüksek düzeyli temas ve diyaloglar ile Ortaklık Konseyi toplantılarını askıya alma kararını gözden geçirmelidir. Dönem Başkanı Hırvatistan'ın da bu konuda yapıcı olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)