Bakan Güler’den Eurofighter ve F-16 açıklaması

F-16 ve Eurofighter konularında açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, “ABD ile F-16 süreci olumlu ilerliyor, ABD'li yetkililerle temaslar sürüyor. Eurofighter almak istiyoruz, Alman dostlarımızın takıldığı bazı noktalar var” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 03.05.2024, 00:54 03.05.2024, 00:59 Şeyda Gül
Bakan Güler’den Eurofighter ve F-16 açıklaması

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Irak'ın tarihi bir komşu olduğunu, iyi ilişkiler yürütmek istediklerini belirten Bakan Güler, PKK'nın, Irak'ın kuzeyine yerleştiğini ve yıllardır faaliyetlerini buradan gerçekleştirdiğini söyledi. Terör örgütünün buradan sınırı geçerek saldırılarda bulunduğunu ifade eden Bakan Güler, “Onun için biz terörü kaynağında tüketeceğiz. Ara ara gelip yaptığımız operasyonlara son vererek dedik ki sürekli operasyon yapacağız” şeklinde konuştu.

Teröristi kaynağında yok etme stratejisiyle mücadele ediyoruz

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) denetimindeki Süleymaniye'de PKK terör örgütünün rahatça dolaşabildiğini ifade eden Bakan Güler, KYB'ye, hepsine söylediklerini belirtti. En son toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da açıkça ifade ettiğini kaydeden Bakan Güler, bu işlerden vazgeçmeleri gerektiğini vurguladı. “Orada huzur içinde yaşamak istiyorsanız bu terör örgütünden kendinizi kurtarın. Kendi insanlarınızla beraber huzur içinde yaşamak için yeni bir ortam yaratın. Biz de buna yardımcı olalım” diyen Bakan Güler, sınır ötesi yapılabilecek operasyona ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. “Terörle mücadele esaslarımızı değiştirdik” diyen Bakan Güler, teröristi kaynağında yok etme stratejisiyle mücadele ettiklerini vurguladı.

YPG'lilerin kullandığı 2 helikopter çarpışıp düştü

Irak'ın kuzeyinde 5-6 yıldır Türk güvenlik güçlerinin bulunduğunu ve terör örgütünün yıllardır bulunduğu yerleri terk ederek güneye doğru çekilmek zorunda olduğunu belirten Bakan Güler, terörü kaynağında yok etmek için gerekenin yapılacağını dile getirdi. Terör örgütüne bazı ülkeler tarafından sağlanan hava gücüne ilişkin ise Bakan Güler, şu ana kadar bu bağlamda bizi çok rahatsız eden bir durum olmadığını anlattı. PKK'dan ayrı bir güç olduğunu iddia eden dostları olduğunu dile getiren Bakan Güler, “Bunların 'biz PKK'ya böyle bir şey vermiyoruz. Onunla hiç ilgisi olmayan YPG'ye veriyoruz.' Kendi kendilerine yakalandılar. Geldiler onlara eğitim verdikleri, onları pilot olarak kullandıkları YPG'lilerin kullandığı 2 helikopter çarpışıp düştü. Hepsi öldü. Bu gösteriyor ki böyle bir faaliyetleri var. Bu helikopterlerin düşmesinden sonra biraz ara verdiler veya başka bir şekilde faaliyet yürütüyorlar” ifadelerini kullandı.

Hudutlarımızdan girmek mümkün değil

Türkiye'nin sınır güvenliği için kurulan sistemlerin yeterli olduğunu vurgulayan Bakan Güler, hudutlardan girmek mümkün olmadığını vurguladı. Bazı ülkelerin Türkiye'nin hudut güvenliği için kullanılan sistemlerin aynısını yaptırmak için görüşme yaptığını belirten Bakan Güler, yasa dışı şekilde sınırı geçmek isteyenlere karşı her türlü gayretin gösterildiğini ve sınırlarda 7/24 esasına göre 60 bin personelin görev yaptığının bilgisini verdi. Türkiye topraklarının çok değerli olduğunu belirten Bakan Güler, oluşabilecek tehditlere karşı güvenlik güçlerinin her daim hazır olduğunu vurguladı.

Kısa bir süre sonra bu konu çözüme ulaşacak

Eurofighter savaş uçaklarını almak istediklerini belirten Bakan Güler, üretici ülkelerden biri olan Almanya'nın bu konuda takıldığı bazı noktalar olduğunu belirtti. Eurofighter'ın birçok ülkeyle birlikte üretildiğini dile getiren Bakan Güler, NATO gibi bir teşkilatın iki üyesi olarak böyle bir durumun kabul edilmesinin mümkün olmadığını ve her fırsatta bu durumu kabul etmediklerini vurguladı. Kısa bir süre sonra bu konunun çözüme ulaşacağına inandığını kaydeden Bakan Güler, “Özellikle Suudi Arabistan'a Eurofighterların verilmesi bir başlangıç olabilir. Çözüleceğine inanıyorum” dedi.

KAAN'ımız geliyor

Yunanistan'ın F-35 savaş uçağı alması konusuna da değinen Bakan Güler, bu uçağın tek başına Ege'de Türkiye'ye karşı bir yetenek olmadığını belirtti. NATO üyesi olan Yunanistan'ın F-35 savaş uçağı almasından memnun olacaklarını dile getiren Bakan Güler, “KAAN'ımız geliyor. Biz kendi uçağımızı bekleyeceğiz. Ayrıca Amerikalı dostlarımızla yarın F-35 konusunda nasıl bir gelişme olacağını da bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)