SGK başuzmanından bomba asgari ücret tahmini: 12 bin TL’yi geçecek

Sosyal Güvenlik Kurumu Başuzmanı İsa Karakaş, asgari ücret zammına ilişkin yaptığı açıklamada “Temmuz ayındaki asgari ücretin 12 bin 333 lirayı geçeceğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ 26.05.2023, 17:44 Şeyda Gül
SGK başuzmanından bomba asgari ücret tahmini: 12 bin TL’yi geçecek

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammı için tahminler gelmeye devam ediyor.  Özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in, asgari ücrette 500 dolar vurgusu yapmasının ardından pek çok uzman isim Temmuz ayı asgari ücret zammı tahmininde bulundu. Bunlardan birisi olan Sosyal Güvenlik Kurumu Başuzmanı İsa Karakaş, asgari ücretin Temmuz ayında ne kadar olabileceğini söyledi. Sadece enflasyon farkı ve refah payı baz alındığı zaman asgari ücretin beklentilerin çok altında kalacağını ifade eden Karakaş, “Keza hepimiz biliyoruz 700 binden fazla kamu işçisine verilen zamlar ve temmuz ayında yapılacak olan zam artışı beklentileri yükseltti” dedi.

Kamuda en düşük ücretin 21 bin 750 lira

Kamuda çalışan işçilere verilen zamların domino etkisi yapacağını söyleyen Karakaş, kamu işçilerine yapılan son zamların göz önünde bulundurulduğunda kamuda en düşük ücretin 21 bin 750 lira olduğunu gördüklerini söyledi. “Tekrar altını çizmek gerekirse bugün itibarıyla kamuda çalışan bir işçinin en düşük maaşı, sosyal yardımlar ve almış olduğu ikramiyeler hariç 21 bin 750 lira” diyen Karakaş, buna ek olarak da Temmuz ayında yüzde 15'lik bir zam daha geleceğini vurguladı.

Yani Temmuz ayında kamuda en düşük ücretin 25 bin 12 buçuk liraya yükseleceğini belirten Karakaş, “25 bin lirayı aşan kamudaki asgari ücret domino etkisi oluşturacak ve çalışma barışının barışı ve huzuru açısından hem asgari ücretin hem emekli maaşlarının hem de memurların maaşının, kamudaki en düşük işçi maaşı göz önünde bulundurulup yeniden dengelerin tesis edilmesinin elzem olduğunu tesis edebiliriz” dedi.

12 bin 333'e yükselmesi ihtimal halinde

Ocak ve Nisan aylarındaki enflasyona bakıldığı zaman yüzde 15,21 olduğunu gördüklerini ifade eden Karakaş, 6 aylık beklentileri de göz önünde bulundurduklarında yüzde 21'lik bir enflasyon ve refah payı ile beraber yüzde 35 civarında bir artıştan söz edilebildiğini söyledi. Yüzde 35'lik bir artış yapıldığında asgari ücretin 11 bin 483 liraya yükseleceğini ifade eden Karakaş, bu rakamın son derece yetersiz olduğunu vurguladı. “Hem mihenk olarak ele alacağımız kamudaki asgari ücret hem de döviz kurlarındaki artışı göz bulundurduğumuz zaman bu rakamın son derece yetersiz olduğunu söyleyebiliriz.” diyen Karakaş, bu durumda yüzde 40'lık bir artış yapıldığında asgari ücretin 11 bin 908 liraya, yüzde 45'lik bir artış yapıldığında ise asgari ücretin 1233 liraya yükselmesinin ihtimal dahilinde olduğunu dile getirdi.

Yorumlar (0)