“Müteahhitlerin yurt dışı proje büyüklüğü 400 milyar doları aştı” 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk müteahhitlerinin Dünya’da söz sahibi bir hale geldiğini belirtti. 

EKONOMİ 05.01.2020, 15:01
“Müteahhitlerin yurt dışı proje büyüklüğü 400 milyar doları aştı” 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “ Türkiye’de müteahhitlik sektörü gerek girişimciliği gerekse hızlı iş bitirme kabiliyeti ile Dünya’da rekabetçi bir konuma geldi. Sektör Dünya’nın birçok yerinde bayrağımızı gururla dalgalandırıyor. Türk müteahhitler, dünyanın inşaat sektörü dergisi konumundaki ENR’nin düzenlediği “Dünyanın en büyük 250 Uluslararası müteahhidi” listesinde şirket sayısı bakımından Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Müteahhitlerimizin uluslararası piyasalarda gösterdiği büyük başarı bizleri gururlandırıyor. 

Bakan Pekcan, müteahhitlik sektörünün başta demir-çelik, çimento ve inşaat makineleri sektörleriyle ilişkili olmasının, müteahhitlerin büyük proje üstlendikleri birçok ülkeye yapılan ihracatı da olumlu etkilediğini belirti. 

Türkiye'yi yurt dışında gururla ve başarıyla temsil eden müteahhitlerin zor şartlarda dahi çok önemli bir performans  sergilediklerinin söyleyen Pekcan, sözlerini şu şekilde sürdürdü. “birçok Uluslararası müteahhit firmaları yakın coğrafyamızda gerçekleşen jeopolitik gelişmeler sebebiyle 2019 yılında 3 milyar dolara yakın daha az proje üstlenmiş durumdalar. Tüm jeopolitik risklere ve sıkıntılara rağmen müteahhitlerimiz 2018’de 18 milyar dolarlık 438 proje üstlendi. 2019 yılı sonu itibarıyla yeni projelerin de eklenmesiyle rakamın toplamda 18 milyar doların üzerinde gerçekleşeceğini umuyoruz. Türk müteahhitlerin yurt dışında iş yapmaya başladığı günden bu yana üstlenmiş olduğu toplam proje büyüklüğü 400 milyar sınırını aşmış olacak.”

Türk müteahhitler yurt dışında en çok kara yolu, köprü, tünel ve konut projeleri yapıyorlar. 

Yorumlar (0)