İngiltere'den Süleymani yorumu: Meşru müdafaa!

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani'yi Irak topraklarında öldürmesini nefsi müdafaa olarak değerlendirip ABD'yi anladıklarını kaydetti.

DÜNYA 05.01.2020, 15:00 13.01.2020, 10:06
İngiltere'den Süleymani yorumu: Meşru müdafaa!

İngiliz medya kuruluşu BBC'ye konuşan Dışişleri Bakanı Dominic Raab, "ABD'nin eylemini anlıyoruz. Bu onların kararıydı ama biz de bunu niçin yaptıklarını anlıyoruz. Meşru müdafaa hakları var" şeklinde konuştu.

Dominic Raab, Süleymani'nin İran Devrim Muhafızları içindeki Kudüs Gücü'nün komutanı olduğunu vurgulayarak, "Bu, Devrim Muhafızlarının bölgedeki ülkeleri istikrarsızlaştıran, İran etkisini artırmaya çalışan ve orada meşru şekilde bulunan Batılı ülkelere saldıran kanadıdır. Sadece Irak'ta değil, bütün bölgede vekillerle, milislerle ilişki Süleymani'nin görev tanımıydı. Sadece bu ülkeleri istikrarsızlaştırmak için değil, Batılı ülkelere saldırmak için de. Bu koşullarda meşru müdafaa geçerlidir" ifadelerini kullandı.

"İran diplomatik yolları tercih etmiyor"

Bakan Raab, İran'ın epey bir zamandır bölgede istikrarsızlaştırıcı eylemlerde bulunduğunu, diplomatik çözüm yolları sunulmasına rağmen İran'daki liderliğin bunu tercih etmediğini öne sürerek "Şimdi önemli olan gerilimi düşürmek, biraz istikrar sağlamaya çalışmak ve İran'ın hiç kuşkusuz şer eylemlerini sınırlandırırken, bir yandan da buradan çıkış için diplomatik yolun açık kalmasını temin etmektir" dedi.

Ayrıca Raab, Orta Doğu'da savaş görmek istemediklerini ve bunun sadece teröristlerin çıkarına olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Cuma gününden bu yana Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo ile temaslarda bulunduğunu aktaran Raab, Perşembe günü yüz yüze bir görüşme gerçekleştirmek için Washington'a uçacağını aktardı.

İngiltere, dün vatandaşlarını İran ve Irak'a seyahat etmemeleri için uyarmış, İngiliz donanmasına ait "HMS Montrose" ve "HMS Defender" gemilerinin de yeniden Hürmüz Boğazı'nda devriyelere başlayacağını açıklamıştı.

Yorumlar (0)