Konut sahibi olmak isteyenler müjde: Fiyatlar düşüyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapabilmesini sağlayacak düzenlemenin Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılacağını belirtti. Bu proje ile birlikte konutlara erişimin kolaylaşacağını vurguladı.

EKONOMİ 26.05.2024, 12:53 Buse Önder
Konut sahibi olmak isteyenler müjde: Fiyatlar düşüyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kentsel dönüşümün finansmanı ve konut arzının artması için önemli bir adım olan yeni düzenleme çalışmalarının son aşamaya geldiğini duyurdu. Şimşek, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hayata geçirilecek olan Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) düzenlemesi ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek'in açıklamalarına göre, SPK'nin hazırladığı düzenleme ile gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapabilmesinin önü açılacak. Bu yeni düzenleme ile gayrimenkul yatırım fonları, portföylerine proje geliştirecek arsa ve gayrimenkul projelerini dahil edebilecekler.

Böylece konut arzının artmasıyla birlikte konut fiyatlarının piyasa baskısı azalacak ve konutlara erişim kolaylaşacak.

‘Ev sahibi olabilecekler’

Şimşek, mevcut durumda gayrimenkul yatırım fonlarının bu tür projelere yatırım yapamadığını ve inşaat işlerini üstlenemediğini belirtti. Yeni düzenleme ile bu kısıtların ortadan kalkacağını vurgulayan Şimşek, yatırımcıların projenin tamamlanmasıyla gayrimenkulün satışından veya kirasından gelir elde edebileceklerini, hatta ayni çıkış yaparak ev sahibi olabileceklerini ifade etti.

Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları (Proje GYF), güvenli ve teminatlı yapısıyla yatırımcılara proje kaynaklı risklerin azaltılmasını sağlayacak. Ayrıca, bu proje yatırımcılara fon faaliyetlerine ilişkin yatırım kararlarını etkileyebilecek değişikliklerde çıkış hakkı tanıyarak yatırımcıların koruyacak.

‘İhtiyaç duyulan finansman sağlanacak’

Şimşek, düzenlemenin konut piyasasında geniş çapta arz hareketliliği yaratacağını ve bu sayede konut fiyatlarının düşüş eğilimine geçmesine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Tasarruf sahiplerinin küçük birikimlerini gayrimenkul projelerinde değerlendirebilmesi için önemli bir alternatif oluşturacak olan düzenlemenin, konut üreticilerinin ihtiyaç duydukları finansmanı sermaye piyasalarından temin etmelerine de olanak tanıyacağı ifade edildi.

Yorumlar (0)