Trump, yine Çin'i işaret etti: Laboratuvardan çıktı, kanıtları gördüm!

ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Çin'in Vuhan şehrinde bulunan bir laboratuvardan çıktığına dair kanıtları gördüğünü ancak şu anda ayrıntı paylaşamayacağını bildirdi. 

DÜNYA 01.05.2020, 09:17
Trump, yine Çin'i işaret etti: Laboratuvardan çıktı, kanıtları gördüm!

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da gerçekleştirilen bir panelde gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

ABD Başkanı Trump, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Çin'in Vuhan şehrindeki bir laboratuvardan çıkmış olduğuna yönelik iddialara ilişkin, "Vuhan Viroloji Enstitüsü'nün virüsün kaynağı olduğuna dair size yüksek derecede güven veren bir kanıt gördünüz mü?" şeklindeki soruya, "Evet gördüm." karşılığını verdi. 

Trump, basın mensuplarının bu konudaki sorularında ısrar etmesinin ardından, "Çin bunu kasıtlı olarak ya da yanlışlıkla yapmış olursa olsun araştırmacılarımız bu konuda çalışıyor. Size şu anda daha fazlasını söyleyemem." dedi. 

"DSÖ, Çin'in halkla ilişkiler ajansı gibi çalışıyor"

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını hususunda Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) yüklenen Trump, "DSÖ kendinden utanmalı, çünkü Çin'in halkla ilişkiler ajansı gibi çalışıyor. Biz her yıl bu kuruluşa neredeyse 500 milyon dolar verirken, Çin sadece 38 milyon dolar ödüyor. Az ya da çok fark etmez. İnsanlar korkunç hatalar özellikle de dünyada yüz binlerce kişinin ölümüne yol açacak hatalar yaparken, DSÖ'nün bir bahanesi olamaz." açıklamasını yaptı. 

"Çin, Biden'ın seçilmesini istiyor"

Trump, ABD'nin Çin'e milyarlarca dolar yatırımda bulunurken, Çin'in ABD'ye hiçbir şey vermediğini ileri sürerek, "Çin bize 10 cent bile vermedi." diye konuştu. 

Kasım ayında düzenlenecek olan seçimlerde Çin'in kendisi yerine Demokrat Başkan aday adayı Joe Biden'ın seçilmesini istediğini belirten Trump,  "Çin, benim tekrar başkan seçilmemi istemiyor." ifadelerini kullandı. 

"Bu virüs Çin'de durdurulabilirdi"

Trump, Çin ile ticari anlaşmanın imzalanmasının ardından yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ortaya çıktığına dikkat çekerek, "Bu virüs Çin'de durdurulabilirdi. Şimdi tüm dünyada. Biz bu olanlardan mutlu değiliz." dedi. 

ABD istihbaratı: Koronavirüs insan yapımı değil

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin "insan yapımı olduğu" ve "genetiğiyle oynandığı" konusunda pek çok iddia gündeme gelmiş ve ABD istihbaratının bu iddiaları incelediği kaydedilmişti.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI), dün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "İstihbarat Topluluğu, koronavirüsün insan yapımı veya genetik olarak değiştirilmediğine dair bilimsel verilerle hemfikir." ifadelerini kullanmıştı. 

Açıklamada, "yeni tip koronavirüsün (Covid-19) kaynağının enfekte hayvanlarla temas olup olmadığı veya bir Çin laboratuvarında kaza sonucu ortaya çıkıp çıkmadığının araştırıldığı" aktarılmıştı.

Yorumlar (0)