Suudi Arabistan nükleer enerji peşinde

ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Suudi Arabistan'la nükleer program görüşmelerinde önemli bir mesafenin katedildiğini açıkladı.

DÜNYA 26.10.2019, 17:27
Suudi Arabistan nükleer enerji peşinde

Dünyanın en fazla petrol ihraç eden ülkesi olan Suudi Arabistan, enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için nükleer enerji kullanmak istediğini duyurmuştu. Suudiler, uranyum üretimi ve zenginleştirme de dâhil tam bir nükleer program oluşturmak istiyor.

ABD şirketlerinin Suudi Arabistan'a bu süreçte yardımcı olabilmesi için, Suudilerin Amerikalılarla nükleer teknolojiyi silahlandırmayacağına yönelik bir anlaşma imzalaması gerekiyor.

Suudiler, bomba yapmayı sağlayacak seçenekleri ortadan kaldırmak istemiyor

Reuters, görüşmelerin zor ilerlediğini, çünkü Suudi Arabistan'ın bahsi geçen anlaşmayı imzalayarak uranyum zenginleştirme veya işlenmiş yakıtları yeniden işleme ihtimallerini ortadan kaldırmak istemediğini belirtiyor. Her iki ihtimalin de atomik bir bomba yapımı için önemli olduğu biliniyor.

ABD Enerji Bakanı Rick Perry, "Suudilerin ABD'yle bir anlaşma imzalama yolu bulacağını düşünüyorum" diye konuşarak iki ülkenin mutabakata varabileceğine olan inancını dile getirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de konuşan Perry, ülkesinin küresel petrol tedariği için yapabileceği her şeyi yaptığını söyledi. Perry, "Dünyanın bir numaralı petrol ve doğalgaz üreticisiyiz, bunu bir silah olarak kullanma niyetinde değiliz. Petrol ve gazın mümkün olduğunca çok yerde ve rekabetçi fiyatlarla alınabilir olması için çalışıyoruz" dedi.

Yorumlar (0)