Katar, Suudi Arabistan ile ticari faaliyetin tekrar başladığını duyurdu

Suudi Arabistan ile Katar arasındaki Ebu Semra Hudut Kapısı üzerinden COVID-19 önlemlerine uyularak ticari faaliyetler 3,5 sene aradan sonra tekrar başladı.

DÜNYA 14.02.2021, 22:23 15.02.2021, 14:37
Katar, Suudi Arabistan ile ticari faaliyetin tekrar başladığını duyurdu

Körfez krizine son veren 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) zirvesinin ardından bölge devletleri arasında, özellikle Suudi Arabistan ile Katar'ın karşılıklı normalleşme adımları sürüyor.

Gümrükler de açıldı

Karşılıklı kara, deniz ve hava ulaşımının tekrar başlamasının akabinde, Katar Gümrük Genel İdaresi tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'daki Selva Hudut Kapısı'ndan Katar'daki Ebu Semra Hudut Kapısı'na gelen ve geçiş gerçekleştiren ticari hareketin prosedürlerinin tamamlanarak başladığı kaydedildi.

Selva Hudut Kapısı'ndan gelen kamyon şoförlerinin COVID-19 testi yapıldığını temsil eden Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı onaylı ve 3 gün geçerlilik süresi olan bir sertifika alması gerektiği belirtilen duyuruda, Ebu Semra Hudut Kapısı aracılığıyla ülkeye malzeme taşıyan sürücü ve kamyonların Katar'a girişine müsaade edilmeyeceği, malların ithalatçı firma tarafından teslim alınarak, kendi kamyonlarına aktarılacağı dile getirildi.

2017'den sonra bir ilk

Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), 5 Haziran 2017 tarihinde 'terör örgütlerini desteklediği' suçlaması gerekçe gösterilerek Katar ile tüm diplomatik bağlarını kesmiş ve söz konusu ülkeye karşı ekonomik ambargo uygulama yoluna gitmişti.

Katar, bahse konu devletlerin tüm suçlamalarını reddederken, bu durum Körfez ülkelerinde krize sebep olmuştu.

Krizin son bulması için yürütülen çabalar, 2021 yılının başında netice verdi.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır Muhammed es-Sabah, 4 Ocak tarihinde, Katar ile Suudi Arabistan arasındaki kara, hava ve deniz hudutlarının açılması için anlaşma sağlandığını duyurmuştu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud da 5 Ocak tarihinde El-Ula şehrinde organize edilen 41. Körfez İşbirliği Konseyi zirvesinde, Katar'a ekonomik ambargo uygulayan devletlerin Doha ile diplomatik bağlarını tekrar tesis ettiğini ve ambargonun kaldırdığını açıklamıştı.

Yorumlar (0)