İran liderinden dikkat çeken 'başörtüsü' yorumu

İran lideri Hamaney, ülkedeki mecburi başörtüsü kurallarına tam anlamıyla uymayan kadınların rejim karşıtlığı ve dinsizlikle suçlanmaması gerektiğini ifade etti.

DÜNYA 04.01.2023, 20:56
İran liderinden dikkat çeken 'başörtüsü' yorumu

Ali Hamaney, İran'da 'Anneler Günü' olarak da kutlanan Hazreti Fatma'nın doğum yıl dönümü sebebiyle başkent Tahran'da yer alan konutunda bir grup kadınla görüştü.

Görüşmenin ardından gerçekleştirdiği konuşmada, kadınların İran'ın karar alma mekanizmalarının muhtelif kademelerinde istihdam edilmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Hamaney, "Bugün burada inşallah düşüncemiz ve geleceğimiz için çok yararlı olacak keyifli bir toplantı gerçekleştirildi." diye konuştu.

İran'da genç bir kadının başörtüsü kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle güvenlik güçlerinin nezaretine alınmasının akabinde yaşamını yitirmesi üzerine başlayan ve yaklaşık olarak dört ay süren gösterilere de değinen İran lideri, "Son hadiselerde düşmanın umudu, başörtüsü kuralına tam anlamıyla riayet etmeyen kadınların başörtüsünü çıkarmasıydı fakat istedikleri gibi olmadı." yorumunda bulundu.

Başörtüsünün dini bir mecburiyet olduğunun altını çizen Hamaney, "Yani tesettüre girmenin bir farz olduğuna kuşku yoktur, bunu herkesin bilmesi lazım. Bu hiç kuşkusuz riayet edilmesi gereken dini bir zorunluluktur fakat başörtüsü kuralına tam anlamıyla riayet etmeyenler asla devrim karşıtlığı ve dinsizlikle itham edilmemelidir. Başörtüsü zayıf olanlar da öz evlatlarımızdır." ifadelerine yer verdi.



Mahsa Emini'nin şüpheli ölümü

Başkentte 13 Eylül tarihinde 'ahlak polisi' olarak da bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alındıktan bir süre sonra fenalaşarak hastaneye nakledilen Mahsa Emini'nin (22) 16 Eylül tarihinde can vermesi, İran yönetimine karşı gösterilere sebep olmuştu. Protestolar esnasında yüzlerce kişinin vefat ettiği duyurulmuştu.

Emini'nin kaybı üzerine başlayan gösteriler, 1979 yılından beri uygulanan başörtüsü yasasına esneklik getirilmesi taleplerini tekrar gündeme getirmişti.

Ülkede 'Kötülükten Sakındırma ve İyiliği Emretme Merkezi' Sözcüsü Ali Hanmuhammedi, 5 Aralık tarihinde gerçekleştirdiği açıklamada, eleştirilerin hedefinde olan İrşad devriyelerinin görevinin sonlandığını ve başörtüsü uygulamasının 'çok daha modern yöntemlerle teknolojiden de yararlanılarak süreceğini' kaydetmişti. 

Yorumlar (0)