İran'dan Azerbaycan'a şaşırtan destek!

Çatışmalar sırasında Ermenistan'a mühimmat taşıdığı değerlendirilen, medyası açıkça Ermenistan'ı destekleyen İran'dan şaşırtan bir açıklama geldi. İran, Ermenistan işgalinin sona erdirilmesinin bölgede istikrarı sağlayacağını savundu.

DÜNYA 30.09.2020, 15:16 02.10.2020, 15:24
İran'dan Azerbaycan'a şaşırtan destek!

Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiği ve Azerbaycan'ın toprakları korumasının hakkı olduğunu, Ermenistan'ın ise Dağlık Karabağ'daki işgalini sonlandırmasının bölgede istikrarı sağlayacağını açıklayan İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin de bilgi verdi.

Bölgedeki çatışmanın Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgalinden ve sivil yerleşim birimlerine saldırmasından kaynaklandığını belirten İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, görüşmede Tahran-Bakü ilişkilerinin ele alındığını, Bakü ile Erivan arasındaki anlaşmazlıkların BM (Birleşmiş Milletler) kararları kapsamında diyalog ve müzakere yoluyla ve uluslararası hukuk normlarına göre çözülmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını dile getirdi.

Azerbaycan için "dost, kardeş, iyi komşu" nitelendirmesinde bulunan Mahmud Vaizi, "İran'ın Azerbaycan ile ilgili duruşunun ve konumunun her zaman net ve şeffaf olduğunu, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne her zaman saygı gösterdiklerini ve tanıdıklarını, Ermenistan işgalinin sona erdirilmesinin bölgede istikrara katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti.

Ermenistan'a giden kamyonlar

"İran'dan Ermenistan'a askerî malzeme ve silah sevkıyatı yapıldığı" iddialarını da yalanlayan Mahmud Vaizi, söylentilerin tamamen asılsız ve yalan olduğunu, İran-Azerbaycan arasında varolan iyi ilişkileri bozmaya yönelik kasıtlı yalanlar olduğunu vurguladı.

Mahmud Vaizi, İran ile Azerbaycan arasında stratejik, çok boyutlu ve iyi ilişkilerin bu tür asılsız söylentilerden etkilenmeyeceğini sözlerine ekledi.

İran'ı aynı şekilde Azerbaycan'ın dostu ve iyi komşusu olarak "bildiklerini" belirten Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ise, "Tahran ve Bakü arasında karşılıklı samimi ilişkiler bulunduğunu ve bu ilişkilerin muhalif kesimlerin girişimleriyle akamete uğramasına müsaade edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev, Azerbaycan ve İran'ın üst düzey yetkililerinin, Bakü ve Tahran arasındaki iyi ilişkileri geliştirmek ve derinleştirmek için ciddi çaba sarf ettiklerini, bugün iki ülke arasındaki ilişkilerin çok iyi bir düzeyde olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)