Göstericiler amacına ulaşıyor: İşte ikinci paket!

Irak hükümetinden göstericilerin talepleriyle ilgili "ikinci paket" geldi.

DÜNYA 09.10.2019, 07:39
Göstericiler amacına ulaşıyor: İşte ikinci paket!

Geçtiğimiz günlerde ilk paketi açıklayan Irak hükümeti, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliği sebebiyle sokağa inen halkın taleplerini karşılamak amacıyla ikinci paket denilebilecek bir dizi karar daha aldı.

Irak hükümetinin haftalık toplantısının ardından yazılı açıklama yapıldı. Yapılan yazılı açıklamada, halkın taleplerinin karşılanacağı ikinci paketin detayları paylaşıldı.

İkinci pakete göre, hak sahiplerine arsa dağıtımı yapmak üzere Başbakan Adil Abdulmehdi başkanlığında bir komite kurulacak, bir kişinin birden fazla maaş almasına olanak tanıyan kanunlar askıya alınacak, Elektrik Bakanlığı 3 bin yoksul aileye ücretsiz güneş enerjisi sistemi dağıtacak, küçük ölçekli işletmeler açılarak ve projeler geliştirilerek gençlere daha fazla istihdam alanı açılacak ve 18-38 yaş grubundaki kişilerin ikamet ettikleri bölgelerde elektrik tahsildarı olarak çalıştırılması sağlanacak.

Irak hükümeti tarafından açıklanan ikinci pakete göre ayrıca, ziraat fakültelerinden mezun olanlara tarım arazisi dağıtılacak, küçük ve orta ölçekli proje geliştirmeleri için bu kişilere kredi verilecek, Sanayi ve Maden Bakanlığı yerel üretim projeleri geliştirmek isteyen işsiz gençlere eğitim verecek ve bu projelere fon sağlayacak, memurların emeklilik yaşının düşürülmesi konusu Bakanlar Kurulunun gündemine alınacak, devlet üniversitelerine atamalar yapılacak, Irak genelinde atıklar modern bir şekilde toplanacak ve geri dönüştürülmesi için fabrikalar inşa etmek üzere yatırımcılarla sözleşmeler yapılacak.  

Pazar günü ilk paketini açıklayan Irak hükümeti, açıkladığı ilk paketle halkın öfkesini dindirememişti.

Irak'ın başkenti Bağdat ve güneydeki bazı vilayetler, 1 Ekim'den bu yana işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliği sebebiyle düzenlenen gösterilere sahne oluyor. Gösterilerin başladığı günden bu yana ölenlerin sayısı 110'u aşarken, 6 binden fazla kişi yaralandı.

Yorumlar (0)