Esed rejimi güvenli bölgeyi tanımadı

Suriye'nin kuzeyinde 'güvenli bölge' oluşturulması için Milli Savunma Bakanlığı (MSB) yetkilileri ile ABD askeri yetkilileri arasında sağlanan anlaşmanın ardından Beşşar Esed rejiminden ilk açıklama geldi. Rejim, bu anlaşmayı kabul etmediğini bildirdi.

DÜNYA 08.08.2019, 11:47 08.08.2019, 12:08
Esed rejimi güvenli bölgeyi tanımadı

Türkiye ve ABD, Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge kurulması hususunda dün anlaşmaya vardı.

Suriye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye ile ABD'nin anlaşmasıyla Suriye'nin kuzeyinde kurulacak olan güvenli bölgeyi kabul etmiyoruz." ifadesine yer verildi.

Açıklamada anlaşmanın, 'hukuksuz' olduğu ve Suriye'nin egemenliğine 'saldırı' niteliğinde olduğu kaydedildi. 

Güvenli bölgenin barış koridoru olmasına karar verildi 

Suriye'nin kuzeyinde ABD ile koordineli bir şekilde oluşturulması planlanan 'güvenli bölge' için Milli Savunma Bakanlığı (MSB) yetkilileri ile ABD askeri yetkilileri arasında yapılan görüşmeler dün tamamlanmıştı. 

Görüşmelerde, Türkiye'nin güvenlik endişelerini gidermek için alınacak tedbirlerin bir an önce uygulanması, bu kapsamda güvenli bölge tesisinin ABD ile koordine ve yönetimi için Türkiye'de Müşterek Harekat Merkezinin en kısa zamanda kurulması hususunda mutabık kalınmıştı. 

Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri ve ABD askeri yetkilileri, güvenli bölgenin bir barış koridoru olması ve yerinden edilmiş Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri için her türlü ilave tedbirin alınması konularında da anlaşma sağlamıştı. 
 

Yorumlar (0)