Erbil saldırısının planlayıcıları öldürüldü

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu görevlisi Osman Köse'nin şehit edildiği saldırının planlayıcılarından PKK'lı Hacı Kurhan ve Metin Akgün, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak'ın kuzeyindeki ortak operasyonuyla etkisiz hale getirildi.

GÜNDEM 08.08.2019, 12:03 08.08.2019, 12:37
Erbil saldırısının planlayıcıları öldürüldü

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), PKK'nın sözde özel kuvvetler ve Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) sorumlularından Hacı Kurhan ile yardımcısı Metin Akgün'e 30 Temmuz günü Irak'ın kuzeyindeki Gara alanında araçla seyir halindeyken operasyon gerçekleştirdi.

Operasyonda etkisiz hâle getirilen iki teröristin birçok eyleme katıldıkları, Hacı Kurhan'ın Terörden Arananlar Listesi'nde 'mavi kategori'de bulunduğu ortaya çıktı. 

Murat Karayılan'ın en güvendiği örgüt mensuplarından 1976 doğumlu Hacı Kurhan'ın PKK'ya 2002 yılında katıldığı ve 2005 yılında Irak'taki Haftanin kampında sorumlu düzeyde etkinlik gösterdiği tespit edildi. Ayrıca ablasının da terör örgütü PKK mensubu olduğu, 2015 yılında PKK/KCK-YPG bünyesinde sorumlu düzeyde Suriye'nin Haseke ve Kamışlı bölgelerinde etkinlik gösterdiği belirlendi. 

Örgüte yeni dâhil olan teröristlerin Suriye'de eğitilerek eylem yapmak için Adana, Mersin ve Tarsus'a gönderilmesinden sorumlu olan Hacı Kurhan'ın, 2015 yılında Akdeniz ve Ege bölgelerindeki ekonomik, turistik ve stratejik öneme sahip yerlere eylem planladığı tespit edildi. 

Hacı Kurhan'ın, 2016 yılının mart ayında Suriye-Türkiye sınır hattı sorumlusu olarak etkinlik gösterdiği tespit edildi. Ayrıca, 2018 yılında PKK'nın paravan terör örgütlerinden TAK'ta üst düzey göreve getirildiği ortaya çıktı.

Birçok saldırıyı gerçekleştirdiği ortaya çıktı

Metin Akgün'ün ise 1990 doğumlu olduğu ve terör örgütü PKK'ya 2014 yılının kasım ayında katıldığı ortaya çıktı.

Metin Akgün'ün, terör örgütü PKK/KCK adına Van kırsalında faaliyet yürüttüğü dönemde 15 Ağustos 2015 tarihinde Gevaş-Abalı Kayak Tesisleri ve 27 Ağustos 2015 tarihinde Gürpınar-Beşbudak Mahallesi'nde Türk Telekom'a ait baz istasyonunu hedef alan saldırıları gerçekleştirdiği öğrenildi.

Ayrıca, 1 Eylül 2015 tarihinde Van-Hakkari Karayolu Murataldı Mahallesi mevkisindeki mayın/EYP patlatılmasını, 3 Eylül 2015 tarihinde de Gürpınar-Özlüce Mahallesi Köz mevkisinde VEDAŞ'a ait aracın gasbedilmesi eylemlerini gerçekleştirdiği tespit edildi.

Metin Akgün'ün kız kardeşi 'Berivan' kod adlı Neslihan Akgün'ün de 2014 yılında örgütün kırsal kadrosuna dâhil olduğu, 2018 yılından itibaren 'Botan' kod adlı Hacı Kurhan'a bağlı olarak faaliyet gösterdiği ve özel şoförlüğünü yaptığı belirlendi. 

Ne olmuştu?

17 Temmuz günü Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde Türk konsolosluk çalışanlarının da bulunduğu bir restorana silahlı saldırı gerçekleştirilmişti.

Saldırı sonucu Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu'nda görevli diplomat Osman Köse şehit olmuş, 2 Irak vatandaşı da hayatını kaybetmişti. 

Ayrıntılar geliyor...

Yorumlar (0)