Çinliler uslanmadı! Bu lanet bitmez...

Çinlilerin uslanma gibi bir niyeti yok. Yarasa ve yılan kaynaklı olduğu değerlendirilen ve Vuhan'daki yabani hayvan pazarında yayılarak tüm dünyayı felç eden koronavirüs salgınına rağmen Çinliler köpek eti festivaline başlıyor.

DÜNYA 22.06.2020, 08:36
Çinliler uslanmadı! Bu lanet bitmez...

Çinliler, yabani hayvan pazarlarından yeni tip koronavirüs salgınını dünyaya yaymalarından sonra henüz can kaybı ve yayılımın önü alınamamışken, 10 gün sürecek köpek eti festivalinin startını verdiler.

Onlarca uzmanın yeni hastalıkların üreyebileceği ya da mevcut dinmiş hastalıkları tetikleyebileceği uyarısına ve hayvan hakları savunucularının protestolarına rağmen, Yulin şehrindeki yabani hayvan pazarı yerinde köpek etleri ve canlı köpekler sergilenmeye başlandı.

Yeni tip koronavirüs salgını önlemleri çerçevesinde köpeklerin "çiftlik hayvanı" yani "yenilebilir hayvan" listesinden çıkarılmasına ve yasak getirilmesine rağmen Guangxi eyaletine bağlı Yulin şehrinde bugün tartışmalı "Liçi ve Köpek Eti Festivali" başlatıldı. Festival nedeniyle binlerce köpek kesildi ve tezgâhlarda sergilenmeye başlandı.

Hastalıklara yol açabilir

Hayvan hakları savunucusu HSI (Uluslararası Uygar Toplum) örgütünden Çin uzmanı Peter Li, köpek etinin sönmüş eski hastalıklardan bazılarını tetikleyebileceği, yeni hastalıkları doğurabileceği ve sağlık riskleri oluşturabileceği hususunda uyarıda bulundu.

Son senelerde yaşanan salgınlara farklı bağışıklık sistemine sahip, farklı türden hayvanların yol açtığının altını çizen Peter Li, köpek etinin yeni bir salgın için büyük potansiyel oluşturduğunu ifade etti.

Pazar köpek etiyle doldu taştı

Çin'in dört bir tarafından tacirler et pazarında köpek ve kedi satmak için Guangxi eyaletine bağlı Yulin kentine akın ederken Çinli uzman Peter Li, Çin'in bir an önce köpek etini yasaklaması gerektiğini ve köpek eti ticaretini yasaklamak için de yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Çin'de köpek etinin 12,3 milyon dolarlık ticaret hacmini geçtiği ifade ediliyor.

Yorumlar (0)