Asrın sel felaketi: En az 90 ölü, 100'ün üzerinde kayıp

Brezilya'da şiddetli yağışlarla birlikte meydana gelen sellerde ölenlerin sayısı 90'a ulaştı. Şu ana kadar 131 kişiden hala haber alınamazken 155 binden fazla kişi evsiz kaldı.

DÜNYA 08.05.2024, 12:52 09.05.2024, 10:30 Buse Önder
Asrın sel felaketi: En az 90 ölü, 100'ün üzerinde kayıp

Güney Brezilya'nın Rio Grande do Sul eyaletinde başlayan şiddetli yağışlar, hafta başından bu yana devam ediyordu. Bu durum ise Brezilya’da sel felaketine yol açtı. Sele yol açan yağışlar, nehirlerin taşmasına, kasabaların sular altında kalmasına ve yolların ile köprülerin tahrip olmasına sebep oldu.

Kurtarma çalışmalarının aksadığı bölgede, selzedelerin birçoğuna gıda ve malzeme yardımının ulaştırılamadığı ve tahliye edilemedikleri bildirildi.

Birçok bölgede elektrik kesintisi

Yağışların perşembe günü azalacağı ancak hafta sonu boyunca devam edeceği tahmin ediliyor. Ancak, elektrik şirketlerinin güvenlik gerekçesiyle su basan mahallelerde elektrikleri kesmesi nedeniyle, yaklaşık yarım milyon kişi Porto Alegre ve çevresinde elektriksiz kaldı.

Guaiba Nehri'nin taşması nedeniyle Porto Alegre'de caddeler sular altında kalırken, şehirdeki süpermarketler boşaldı ve ülke genelinde yakıt sıkıntısı yaşandı.

Asrın felaketi olarak değerlendirildi

Ayrıca, havalimanı da apronun sular altında olması nedeniyle cuma gününden bu yana tüm uçuşları askıya aldı.

Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, televizyonda yaptığı açıklamada, hasarın boyutunun sular çekilene kadar belirlenemeyeceğini söyledi ve eyalete federal yardım sözü verdi. Bu yaşanan felaket ise ülke genelinde asrın felaketi olarak değerlendirildi.

Sebebi küresel ısınma mı?

JP Morgan ekonomistleri, sellerin Brezilya ekonomisi üzerindeki etkisinin GSYİH büyümesinde az da olsa düşüş ve enflasyonda marjinal bir artışa neden olabileceğini öngörüyor.

İklim uzmanları, Rio Grande do Sul'daki aşırı yağışları, bu yılki El Nino fenomeninin neden olduğu sıcak hava dalgasıyla birleşen Antarktika'dan gelen yağmur ve fırtınaların etkisiyle açıklıyor. Brezilya Ulusal Meteoroloji Enstitüsü (Inmet) araştırmacısı Marcelo Schneider, küresel ısınmanın bu tür olayları şiddetlendirdiğini ve hava durumunu öngörülemez hale getirdiğini belirtiyor.

Yorumlar (0)