Alman gazetesinden Yunanların hoşuna gitmeyecek Meis adası yorumu: Boş bir rüya

Almanya basını, Yunanistan'ın Meis Adası’nı münhasır ekonomik bölge olarak görmesini, "boş bir rüya" olarak değerlendirdi.

DÜNYA 09.02.2021, 11:40 10.02.2021, 09:21 Hanife
Alman gazetesinden Yunanların hoşuna gitmeyecek Meis adası yorumu: Boş bir rüya

Alman medyasında, Türkiye'ye 2 kilometre ve Yunanistan'a 580 kilometre uzaklıkta olan Meis Adası'nın Yunanistan tarafından sahiplenilmesi tartışma konusu oldu.

Alman gazetesi Frankfurt Allgemeine’de yer alan makalede, Meis Adası’nı münhasır bölge görülmesinin katiyen uluslararası hukukta uygulanabilirlik şansı olmadığı anlamına geldiğinin altı çizilerek, "Bunun 'boş bir rüya' veya 'ölü doğum' olmasına ilişkin Uluslararası Adalet Divanının (UAD) bir kararına atıf yapılabilir." denildi.



Yunanistan ve GKRY'nin Meis Adası'ndaki iddialarına yönelik UAD'ın Nikaragua açıklarındaki Kolombiya Adaları için verdiği karar hatırlatan makalede, söz konusu anlaşmazlıkta, adaların durumunun Nikaragua kıyılarında Kolombiya’ya ait münhasır ekonomik bölge oluşturamayacağı kararının çıktığı belirtildi. Ve bu kararın Avrupa’daki coğrafi yapıya uygulandığında Akdeniz’de bir Yunanistan-Kıbrıs bölgesinin hiçbir zaman uluslararası hukukta uygulanabilirlik şansı olmadığı anlamına geldiği belirtildi.


Makalede, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku ile UAD’ın göz önünde bulundurduğu koşullar hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:

“Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku’na göre, ikamet edilen her ada kendi münhasır ekonomik bölgesine sahip. Ancak UAD, ara bulucu kararlarda nüfusun büyüklüğü ve kıyı uzunluğu gibi gerekçelerle karşı kıyı devletinin iddialarını göz önünde bulunduruyor. Meis örneğinde, Türkiye’nin güney sahili en az 20 kat daha uzun."


12 kilometrelik Yunan toprağı talepte bulunuyor

Yazıda, Başbakan Kiryakos Miçotakis hükümetinin kendisi için maksimalist pozisyonlar formüle etmemiş olması durumunda Türkiye'nin tezlerini inandırıcı bir şekilde eleştirebileceğine dikkat çekerek, "Bu iddialar, Yunanistan ve Kıbrıs'ın doğrudan birbiriyle birleştiği varsayılan 'ortak bir münhasır ekonomik bölge' için geçerlidir. Atina, Türkiye kıyısı açıklarında çok küçük olan Yunan Meis Adası’nın böyle bir bölgesi olduğunu iddia ediyor. Yunanistan, Türkiye’nin görüş mesafesindeki 300 nüfuslu bu Ada ile yerleşimin olmadığı yan adaların güneye doğru 200 deniz millik bir Yunan münhasır ekonomik bölgesi oluşturduğunu da iddia ediyor. Bu da şu anlama geliyor; 12 kilometrekarelik bir Yunan toprağı, denizde yaklaşık 40 bin kilometrekarelik münhasır ekonomik bölge talebinde bulunuyor. Bu devasa bölgenin, Yunan ve Kıbrıs münhasır ekonomik bölgeleri arasında da bağ kuracağı söyleniyor."
 

Yorumlar (0)