ABD, İsrail'e ayar verdi: Çin ile iş birliği yapmayın!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin Komünist Partisi'nin (Pekin hükümeti) İsrail'in altyapısı ile herhangi bir bağlantısı olmasını istemediklerini belirterek, "İsrail'in Çin ile iş birliği yapması, Washington'un Tel Aviv ile önemli projelerde çalışmasını tehlikeye atıyor." dedi.

DÜNYA 14.05.2020, 09:42 14.05.2020, 09:48
ABD, İsrail'e ayar verdi: Çin ile iş birliği yapmayın!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ardından koalisyon ortağı Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz ile görüşmede bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Tel Aviv'den ayrılmadan önce İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'na (KAN) açıklama yaptı. 

"Washington'un Tel Aviv ile önemli projelerde çalışmasını tehlikeye atıyor"

Pompeo, Çin Komünist Partisi'nin (Pekin hükümeti) İsrail'in altyapısı ile herhangi bir ilişkisi olmasını istemediklerini kaydederek, "İsrail'in Çin ile iş birliği yapması, Washington'un Tel Aviv ile önemli projelerde çalışmasını tehlikeye atıyor." ifadelerini kullandı.

Bu konuda İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmede bulunduğunu ve ona Çin ile iş birliğinin İsraillileri riske attığına ilişkin bazı istihbarat bilgileri verdiğini belirten Pompeo, Netanyahu'dan tatmin edici reaksiyonlar aldığını fakat konunun hala tartışma sürecinde olduğunu ifade etti. 

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) başlamasından beri ilk yurt dışı ziyareti dâhilinde dün sabah İsrail'e gelen Pompeo, Gantz ve Netanyahu ile "Yüzyılın Anlaşması" planı dâhil birçok konuyu ele almıştı. 

Pompeo, söz konusu görüşmelerin ardından "İsrail Bugün" Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, "İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim birimlerini ilhak etmeye karar verme hakkı olduğunu" söylemişti. 

Yorumlar (0)