Rusya'ya 'Mars' yaptırımı

ESA (Avrupa Uzay Ajansı), Roscosmos (Rusya Federal Uzay Ajansı) ile arasındaki müşterek Mars görevi olan ExoMars'ın Rusya’nın Ukrayna’yı hedef alan saldırıları sebebiyle askıya aldığını açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.03.2022, 20:31 19.03.2022, 12:56
Rusya'ya 'Mars' yaptırımı

Ukrayna’ya yönelik saldırıları sebebiyle Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve tepkiler her alanda sürüyor. ESA, Roscosmos ile arasındaki müşterek Mars görevi olan ExoMars programını Rusya’nın Ukrayna’yı hedef alan saldırıları sebebiyle askıya aldığını bildirdi.

ESA tarafından gerçekleştirilen açıklamada, “Avrupa'nın değerlerine tam olarak saygı göstererek uzay programları uygulamak ve geliştirmekle görevlendirilen hükümetler arası bir kurum olarak, Ukrayna'yı hedef alan saldırıları, sivil kayıpları ve trajik neticeleri derinden kınıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

"Tüm misyonlar askıya alındı"

Bahse konu açıklamada, Rusya’ya yönelik alınan kararın AB mensubu ülkelerce alınan kararlara tam uyumlu olduğuna da işaret edilerek, “16-17 Mart tarihleri arasında Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelen ESA yöneticileri, ExoMars hususunda Ukrayna'daki savaştan doğan durumu yorumladı. Oy çokluğu ile 2022 yılında fırlatılacak olan ExoMars gezici misyonunda Roscosmos ile süren iş birliğini yürütmenin imkansız olduğu kabul edildi ve ESA Genel Müdürü'ne iş birliği çalışmalarını alınan kararla birlikte askıya alması için talimat verildi.” denildi.

ESA Genel Müdürü'ne, ExoMars gezici görevini uygulamak için ileriye yönelik mevcut seçenekleri hazırlaması ve hızlı bir endüstriyel faaliyet yürütmesi için yetkilendirildiği kaydedilen açıklamada, “Roscosmos'un çalışanlarını Fransız Guyanası'nda bulunan Avrupa Uzay Limanı'ndan geri çekme kararının akabinde bütün misyonlar askıya alındı.” ifadelerine yer verildi.

ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu) programının süreceğine işaret edilen açıklamada, “ISS'nin programı devam ediyor. Ana hedef, çalışanların güvenliğini tesis etmek de dahil olmak üzere tüm operasyonları devam ettirmektir." denildi. 

Yorumlar (0)