E Devlet Şifresi Alma

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına devletin verdiği hizmetlere elektronik ortam üzerinden ulaşmak için e devlet sistemi kullanılır.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.06.2020, 23:09
E Devlet Şifresi Alma

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına devletin verdiği hizmetlere elektronik ortam üzerinden ulaşmak için e devlet sistemi kullanılır. Bu sistemin amacı insanların devlet hizmetlerine kısa yoldan, güvenilir ve kaliteli şekilde ulaşabilmesini sağlamaktır.

E devlet sistemini kullanabilmek için şifre, mobil imza ya da e imza gibi güvenlikli kimlik doğrulama araçları kullanılır. Bunların kullanılması sayesinde sistem üzerinden yapılacak ödemeler ve diğer tüm işlemler daha güvenli hale gelmektedir. Kimlik doğrulama yapıldığında hizmetlerden yararlanacak kişinin gerçekten o kişi olduğu kanıtlanmış olur. Bunun için şifre alınır ve o kişisel şifre ile sisteme giriş yapılabilir.

E Devlet Şifresi İle Neler Yapılabilir?

E devlet şifresi ile yapılabilecek işlemler içerisinde bilgilendirme hizmetleri, ödeme işlemleri, entegre elektronik hizmetler ve kurum ile kuruluşların kısa yolları yer almaktadır. Bunlar içerisinde yer alan entegre elektronik hizmetler kamu kurumu tarafından verilen hizmetin e devlete entegre edilmesini ve tek kimlik doğrulaması ile erişilebilmesini ifade eder. Alınan şifre aracılığıyla bu hizmetlere ek olarak kamu kurumlarının arasında gerçekleşecek bilgi belge paylaşımı da yapılabilir.

E Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E devlet şifresi şahsen PTT müdürlükleri ve şubelerinden 2 Türk lirası verilerek alınabilir. Şifre alma esnasında üzerinde fotoğraf ve TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaport, evlilik cüzdanı, mavi kart, avukat kimlik kartı, savcı ve hakim kimlik kartları, ikamet tezkeresi, süresi dolmamış çalışma izni kartı gibi belgeler kullanılabilir. Şifre için bunlardan herhangi birinin olması yeterlidir.

E devlet şifresi almak isteyenler bu işlem için yurtdışında konsolosluk ve elçilikleri kullanabilir. Bağlı olunan dış temsilcilikler konu ile ilgili detaylı bilgi vermektedir.

Alınan şifre ile sisteme giriş yapıldıktan sonra kullanıcının şifre değiştirmesi gerekir. Şifre belirleme sayfası otomatik olarak açılır ve burada yer alan kurallara uygun şekilde yeni bir şifre belirlenmelidir. İşlem esnasında ekranda yer alan uyarılar dikkatli şekilde okunmalıdır. Tüm aşamalar tamamlandıktan sonra yeni şifre ile e devlet platformuna güvenli şekilde giriş yapılabilir.

E Devlet Şifresi Nasıl Değiştirilir?

E devlet şifresi değiştirme işlemleri sisteme ilk kez giriş yapan kullanıcılar için otomatik olarak gerçekleştirilir. Eğer daha önce belirlenmiş mevcut bir şifre var ise bu durumda değiştirme işlemi için “şifre ve güvenlik ayarlarım” sayfası kullanılır. Değiştirme işlemi için ekrana gelen yönlendirmeleri takip etmek gerekir. Buna alternatif olarak vatandaşlar en yakın PTT şubesine gidip yeni şifre alarak da başka bir şifre kullanma hakkı elde edebilirler. PTT’den ikinci kez şifre alımlarında ödenecek ücret 4 TL olmaktadır.

Yorumlar (1)
Ayşe 3 yıl önce
Edevletşifresialmakistiyorum