Dünya şu ankinden daha hızlı dönerse ne olur?

Dünya'nın dönme hızındaki artışın sonuçlarının nasıl olabileceğini düşündünüz mü? Detaylar haberimizde…

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.08.2022, 12:22 15.08.2022, 09:43
Dünya şu ankinden daha hızlı dönerse ne olur?

Evde kanepenizde oturduğunuz esnada, evrene göre hareket halindesiniz... Evet, doğru. Evrene göre Dünya, her zaman göreli hareket halindedir. Kendi ekseni ve Güneş'in etrafında döner.

Dünya neden dönüyor?

Gelgitler, rüzgarlar, hava durumu gibi çevremizde yaşanan birçok doğa olayı, gezegenimizin göreceli hareketi, özellikle de dönüşü sebebiyle meydana gelir.

Bununla beraber, Dünya daha hızlı dönmeye başlarsa ne olacağını hiç düşündünüz mü?

Bu soruyu yanıtlamak için Güneş sistemimizin oluşmaya başladığı ilk döneme gitmeliyiz. Güneş sistemimiz, en başta devasa bir gaz ve toz bulutundan oluşuyordu.

Bulut çökmeye başladığı zaman, merkezinde bir çıkıntı olan ve son olarak Güneş'i oluşturan dev bir diske evrildi. Gezegenler ve bazı gök cisimleri orijinal diskten ayrı bir şekilde form almaya başladı,

Dünya'nın 24 saatlik dönüş hızı, yaşam için oldukça uygundur. Yüzey gün boyunca yalnızca doğru miktarda güneş ışığına maruz kalması ve gece saatlerinde karanlıkta soğuması sebebiyle Dünya ortamının sıcaklığı korunur.

Dünya'nın dönüşü sebebiyle atmosfer, (gezegenin yerçekimiyle beraber) yüzeye olan mesafesini korur.

Bununla beraber gelgitler, hem Dünya'nın kendi etrafında dönmesinin hem de Ay ve Dünya’dan gelen yerçekiminin etkilerinin bir neticesidir.

Coriolis kuvveti

Dünya'nın dönmesi, okyanus akıntısının ve havanın sapmasına sebep olur. Dünya, rüzgarlardan ya da akıntılardan daha hızlı döner, bu durum da rüzgarın yönünü değiştiren ve rüzgarı saptıran Coriolis kuvvetlerine sebep olarak, Dünya yüzeyinde düşük ve yüksek basınçlı bölgeler oluşturur.

Dünya daha hızlı dönerse ne olur?

Esas olarak gezegenimizin dönüşü, günün uzunluğunu belirler. Daha çabuk bir dönüş hızı, daha kısa bir gün manasına gelir, bu sebeple bir yıldaki gün sayısında artış olur.

Ekvator'daki ekstra hız, okyanuslarda bulunan suyun orada birikeceği anlamına gelir. Normal hızından yalnızca 2 km daha hızlı olduğu belirtilen Ekvator, merkezkaç kuvvetiyle binlerce litrelik suyu Dünya'nın ortasına çeker.

Dünya eğer daha hızlı dönerse; New York City, Mumbai,Venedik gibi kentler dahil olmak üzere dünyanın pek çok alçak bölgesi su altında kalır.

Rüzgâr ve konveksiyon, ağırlıklı bir şekilde gezegen yüzeyinin eşit olmayan ısınmasından kaynaklanır. Dünyanın dönüş hızı artması halinde konveksiyon çemberleri daralır ve bu sebeple daha şiddetli hortumlar, kasırgalar ve fırtınalar meydana gelir.

Sonuç

Dünya'nın dönme hızında yaşanacak bir artışın, artan tsunamiler ve depremlerden gün uzunluğunun kısalmasına varıncaya kadar birçok etkileri olabilir.

Orta Afrika'da insanlar ağırlıksız bir biçimde havada süzülebilirken, kutup buzu oldukça hızlı eriyerek dünyanın pek çok nüfuslu bölgesini sular altında bırakabilir.

Bununla beraber, her yıl Ay'ın Dünya'dan enerji kazanması ve biraz uzaklaşması sebebiyle, Dünya'nın dönüşü Ay'ın varlığı ile aslında yavaşlamaktadır.

Son 100 senede Dünya'nın dönme hızında yaşanan düşüşün yaklaşık 1,4 milisaniye olduğu belirtiliyor. Bu bir referans noktası olarak ele alındığında, Dünya'nın gün uzunluğuna bir saniye ilave etmek yaklaşık 50 bin sene alacaktır.

Büyük ölçüde Dünya'nın hızının artması için, oldukça büyük bir nesne tarafından vurulması gerekir. Bu durum da kabuğun parçalanması ve tüm insanları kolayca öldürebilecek büyük depremler gibi pek çok başka neticeler doğurur.

Dünya'nın dönüş hızı, üzerinde yaşayabilmemiz için lazım olan şartları sağlıyor. Bu hızda yaşanacak bir değişiklik, iklimden canlılara kadar hemen her şeyi etkileyebilir.

Yorumlar (0)