ABD’li 3 teknoloji devi firmadan bilanço açıklaması

ABD'nin en ünlü alışveriş sitelerinden birisi olan Amazon’un gelirinin yükseldiğini açıklamasına nazaran zarar ettiği belirtilirken, teknoloji firması olan Apple ise ocak-mart aralığında karını ve gelirini yükseltti. Bunun yanında Intel firması da gelirin düştüğünü fakat karın yükseldiğini söyledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.04.2022, 10:01 29.04.2022, 14:22
ABD’li 3 teknoloji devi firmadan bilanço açıklaması

Ünlü teknoloji şirketi Apple, önde gelen alışveriş sitesi olan Amazon ve bilgisayar işlemcisi üreten Intel 2022 yılının ocak-mart aralığına dair bilançolarını duyurdu.

Apple çoğu üründe kar yakaladı

Apple'dan tarafından gerçekleşen bildirime göre, bu sene ocak-mart arası bilançosunda firmanın geliri geçtiğimiz yılın aynı zamanı karşılaştırıldığında yüzde 9 yükselerek 97,3 milyar dolara kadar çıktı. Firma, geride bırakılan senenin ocak-mart kısmında 89,6 milyar dolar gelir sağlamıştı.

Firmanın geçtiğimiz senenin aynı vakitlerinde 23,6 milyar dolar olarak açıklanan net karı ise yüzde 6 yükselerek 25 milyar doları buldu. Firmanın hisse başına elde ettiği karı ise bu zaman aralığında 1,40 dolar miktarında 1,52 dolara çıkış yaşadı.

Mac ve iPhone satışları yükseliş yaşarken, iPad satışları ise düşüş yaşadı. Aynı zamanda Apple'ın bilgisayar ve akıllı telefon satışlarında çıkış görülürken, tablet satışlarında ise iniş yaşandı.

Apple tarafından üretilen iPhone telefonlarının satışlarının miktarı ocak-mart aralığında geçtiğimiz senenin benzer zamanı karşılaştırıldığında yüzde 6 yükselerek 50,6 milyar dolar gibi bir tutarı gördü.

Üreticisi olan Apple’ın, iPad satışı yapması yüzde 3 düşüşle 7,6 milyar dolara iniş yaşarken, Mac adına yapılan satışların miktarı ise yüzde 14 yükselişle 10,4 milyar doları gördü.

Alışveriş sitesi Amazon’dan ilk defa zarar açıklaması

Amerikalı internet alışveriş sitelerinden olan Amazon ise en baş kısımda gelirini yükseltmesine nazaran 2015 yılından bu zamana ilk defa aylık olarak zarar açıkladı.

Firma tarafından gelen bilgilendirmeyle, Amazon'un bu sene ocak-mart aralığında kazanım sağladığı gelir geçtiğimiz senenin benzer dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 7 yükselerek 116,4 milyar doları gördü. Firmanın geçen senenin benzer vakitlerinde net geliri 108,5 milyar dolar gibi bir miktar olarak açıklanmıştı.

Geçtiğimiz senenin ilk kısmında 8,1 milyar dolarlık bir kazanım sağladığını söyleyen Amazon, bu senenin benzer aralığında 3,8 milyar tutarında zarar açıkladı.

Ünlü internet alışveriş sitesi geçtiğimiz senenin ilk bölümünde 15,8 dolar gibi bir miktar olan hisselerinin karı da içerisinde olduğumuz senenin ilk kısmında 7,6 dolara düşüş yaşadı.

Amazon Üst Yöneticisi Andy Jassy tarafından konuyla ilgili açıklamada, "Ukrayna’da yaşanan savaş ve bunun yanı sıra ortaya çıkan salgın, zorluklar ve alışılmadık büyüme meydana getirdi." İfadesinde bulundu.

Mikroçip devi İntel’de yüzde 7 azalış

Dünya çapında en ünlü mikroçip üretici şirket olan Intel de bu senenin ilk kısmında satışlarının düşüş yaşadığını açıkladı.

Intel'den tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmeye göre, şirketin senenin ilk kısmında kazandığı miktar geçtiğimiz senenin benzer dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 7 düşüş yaşayarak 18,4 milyar dolara kadar geriledi. Firma geçtiğimiz sene ocak-mart zamanında 19,7 milyar dolar kar etmişti.

Şirketin ilk çeyrekte elde ettiği net kazanç ise geride bıraktığımız senenin benzer zamanlarına nazaran yüzde 141 yükselişle 8,1 milyar dolar gibi bir miktarı gördü. Intel tarafından geçtiğimiz senenin ilk kısmında 3,4 milyar dolar gibi bir net kar elde edilmişti.

Firmanın geçtiğimiz senenin ilk kısmında 0,82 dolar olarak belirlenen hisse başına olan karı ise 1,98 doları gördü.

Yorumlar (0)