Yunus Emre Enstitüsü’nün 2021 projeleri açıklandı!

Yunus Emre Enstitüsü tarafından, 2021 yılında hayata geçirilecek olan proje ve faaliyetler, bir basın toplantısı düzenlenerek açıklandı. Türkçenin uluslararası alanda en çok öğrenilen diller arasında yer aldığını söyleyen enstitü başkanı Şeref Ateş, Türkçeyi bir iletişim ve bilim dili olarak yaygınlaştırmayı planladıklarını belirtti.

KÜLTÜR-SANAT 06.01.2021, 16:03 06.01.2021, 16:33
Yunus Emre Enstitüsü’nün 2021 projeleri açıklandı!

Merkez binası Ankara’da bulunan Yunus Emre Enstitüsü yani YEE, bir basın toplantısı düzenledi. 2021 yılında gerçekleştireceği proje ve faaliyetleri açıklayan enstitü adına, YEE başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş bilgi verdi.
 



YEE olarak 2021 yılında, Türk kültürünü daha yakından ve doğru bir şekilde tanıtmak amacıyla 2021 Türk Kültür Ajandası hazırladıklarını belirten Ateş, ana tema olarak ‘Türk musikisi’ ni ele aldıklarını belirtti. Müzik sayesinde kültür ün, en hızlı şekilde farklı coğrafyalara taşınabildiğini belirten Ateş, Türk müziğinin tarihini, enstrümanlarını ve bestecilerini dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını söyledi. 

Türkçe, 2020 yılında en çok öğrenilen yabancı diller arasında 

Ateş 2020 yılında Mart ayı itibariyle faaliyetlerini, pandeminin başlamasıyla beraber dijitale taşıdıklarını söyledi. Bütün dünyaya bu süreçte ücretsiz ‘Türkçe’ eğitimi sunduklarını söyleyen Ateş, kursların sayesinde 30 bini aşkın kişinin, 2 kur olarak dilimizi öğrendiklerini belirtti. Ayrıca Ateş Türkçenin, 2020 yılı içerisinde dünyada öğrenilen yabancı diller arasında beşinci sırada yer aldığını da söyledi. Amerika'dan Uzakdoğu'ya kadar bir çok yerden Türkçe öğrenmek için fazla talebin geldiğini söyleyen Ateş, kişilere dijital olarak ulaştıklarını ve kursların büyük bir hızla sürdüğünü dile getirdi.

2021 yılının UNESCO yani Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından Yunus Emre yılı olarak duyurulmasının büyük bir heyecan olduğunu söyleyen Şeref Ateş; tüm dünyaya Yunus Emre'nin felsefesini aşılamayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.



Suriye’nin Azez ilçesinde açılan “Türk Kültür Merkezi” nin önemli bir yer olduğunu söyleyen Ateş, Türkiye’nin Suriye’de terörden arındırılmış bir bölge oluşturduğunu ve oradaki insanlara insanlara dil öğretimi, sanat eğitimi, atölye çalışmaları, edebiyatla destek verildiğini anlattı.

Hedeflerinin 10 bin Türkçe eğitmeni yetiştirmek olduğunu kaydeden Ateş, 4 milyonluk bir nüfusa Türkçeyi bir iletişim ve bilim dili olarak yaygınlaştırmayı amaç edindiklerini söyledi. Ayrıca toplantıda, kültür merkezi için çekilen "Azez: Umudun Adı" adlı belgeselin de gösterimi de yapıldı. 

Yorumlar (0)