Tarihin ilk apartmanlarından: İşte Afyonkarahisar’daki 3 bin yıllık Avdalaz Kalesi…

Frig, Roma ve Bizans döneminde kale olarak da kullanılan tarihin ilk apartmanlarından Avdalaz Kalesi, Afyonkarahisar’da çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

KÜLTÜR-SANAT 21.02.2021, 12:54 22.02.2021, 09:38
Tarihin ilk apartmanlarından: İşte Afyonkarahisar’daki 3 bin yıllık Avdalaz Kalesi…

Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya sınırları arasında bulunan Frig Vadisi’nin Ayazini köyü kısmında bulunan Avdalaz Kalesi turistlerden büyük bir ilgi görüyor.

Tüf kayaya oyulup çok odalı ve çok katlı sarnıçlı bir kaya kütlesi şeklinde olan yapının yerleşim yeri olarak kullanıldığı ifade ediliyor.

Yaklaşık olarak 30 metre yüksekliğe sahip olan yapıya içeriden merdivenle çıkılıyor. Çok katlı yapısıyla tarihin ilk apartmanlarından olan Friglerden kalma bu yapının kale olarak da kullanıldığı biliniyor.

“Turistler burayı gördüklerinde çok şaşırıyorlar”

Ayazini Köyü Muhtarı Bekir Yılmaz, bölgeye gelen yabancı turistlerce kalenin büyük bir ilgi gördüğünü kaydederek şunları söyledi:

“Gerçekten gezip görmeye değer çok önemli bir eser. Turistlerce yoğun bir ilgi görüyor. Pandemiden dolayı durgunluk olsa dahi 200-250 arasında yabancı ve yerli turist geliyor günlük olarak. Köyümüzü inşallah daha da tanıtıp daha çok turistin gelmesini sağlayacağız. Afyon’da turistler böylesine gizemli bir yeri gördüklerinde şaşırıyorlar. Bölge, doğası, tarihi ve havasıyla görülmeye değer bir yer.”

Yorumlar (0)