Samsun’daki 208 yıllık Şifa Hamamı, ziyarete açılıyor!

Yaklaşık 208 yıllık bir geçmişe sahip olan Şifa Hamamı, Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yeniden restore ediliyordu. Yaklaşık 208 yıllık bir geçmişe sahip olan Hamam, 3 yıllık restore işleminin arsından yeniden ziyarete açılıyor Tarihe ışık tutacak olan büyülü hamam, Saathane Meydanı'ndaki mekanıyla adeta bir kültür buluşması yaşatacak.

KÜLTÜR-SANAT 29.04.2021, 13:13 30.04.2021, 10:46
Samsun’daki 208 yıllık Şifa Hamamı, ziyarete açılıyor!

Adeta bir tarih canlanması yaşatacak olan Şifa Hamamı, restore edilmiş yeni haliyle ziyaretçilerini bekliyor! Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore işlemi yapılan 208 yıllık bir geçmişe sahip Şifa Hamamı, yaklaşık üç yıllık çalışmanın ardından ziyarete açılacak. Samsun’ın İlkadım ilçesine bağlı olan Saathane Meydanı'nda bulunan hamam, Büyükşehir Belediyesi’nin önünde bulunuyor. Yaklaşık 4 milyon 700 bin TL paranın harcandığı tarihi hamam, Samsun’da tarihle buluşma ve kültüre mirasa sahip çıkılması konusunda bir adım olmuş olacak.



Restore yaklaşık üç yıl sürdü

Yaklaşık üç yıllık bir restore çalışması yapılan tarihi hamamda, dokuya zarar verilmeden restorasyon işlemi uygulandı. Tarihi hamamın çevresinde bulunan Medrese Camii, Süleyman Paşa Medresesi ve Taşhan yapılarıyla dikkat çeken Şifa hamamının bazı yerlerinde ise, tamamen sökülme işlemi uygulanarak yeniden yapıldı. Hamamdaki restore işlemlerinin tarihi dokuya zarar verilmeden yapıldığını ve müze denetiminde işlemlerin gerçekleştiğini belirten Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Ali Erkan Öztürk, ilk olarak sökülme ve asma işlemleriyle başlandığını söyledi.  Yapının en taze ve mevcut haline bakan ustalar, güçlendirme çalışmaları için oldukça vakit harcadı.



Tarihi dokuya zarar verilmeden restore edildi

Restore edilmesi gereken yerleri kalem kalem ortaya çıkarılan büyülü hamam için, 4 milyon 700 bin liralık bir harcama gideri çıkarıldı. Müze müdürlüğü ile de ortak iletişim içerisinde olunduğunu belirten Öztürk, restore esnasında tarihi dokuya zarar verilmediğini belirtti. Hamamda yapılan kazı çalışmaları sonucunda doğu ve batı yönünde arkeolojik kalıntılar da ortaya çıktığını söyleyen Öztürk, hamamın 1813 yılına tarihlendirildiğinden söz ediyor.  Ayrıca hamamın halvet çatısındaki iki kubbesinde de sökülme yapılarak, dikişleme yöntemiyle tamirat gerçekleşti. 

Yorumlar (1)
fiyat listesi yokmu 2 yıl önce