‘Puruşhanda’ kentine ait olduğu düşünülen bir yapı bulundu!

Milattan önceki yıllara bile gidilebilen arkeolojik kazılardan bir tanesi daha büyük yankı uyandırdı. Afyon’da bulunan ve yeni başlanan Üçhöyük kurtarma kazısında, “Puruşhanda” kendine ait olduğu düşünülen ve milattan önceye kadar uzanan bir yapı bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 17.11.2020, 11:21
‘Puruşhanda’ kentine ait olduğu düşünülen bir yapı bulundu!

Afyonkarahisar’a yaklaşık 52 km uzaklıkta olan bulunan Bolvadin ilçesinde yer alan Üçhöyhük’te, yakın zamanda kurtarma kazısı başlamıştı.Aynı zamanda Amorium ve Apameia antik kentlerinde de başlayan kazı çalışmalarıda önemli tarhihi eserler bulunacağı düşünülüyordu. Afyon Valisi Gökmen Çiçek, kazılarda bulunan ilk bulguyu açıkladı.
 



Milattan önce 1440’lü yıllara uzanan bir yapıyla karşılaşıldığını söyleyen Çiçek bu yapının, Amadolu’nun en eski beyliklerinden ‘Puruşhanda’ kentine ait olduğunu düşündüklerini dile getirdi. Bu bilginin ispatlanması doğrultusunda arkeoloji dünyasında büyük bir heyecanın uyanacağını söyleyen Çiçek, Üçhöyük bölgesinde başlanan arkeolojik kazılarda bir çok tarihi esere ulaşılacağını düşündüklerini de sözlerine ekledi.
 


 

Üçhöyük bölgesinin, Hitit uygarlığı öncesi döneme ait olduğu düşünülüyor


Kazı ekibinde yer alan Selçuk Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Özdemir Koçak, bilim dünyasında ‘Puruşhanda’ kendinin yeni yeni adının geçtiği ve bu bölgenin Hiti uygarlığı öncesinde olduğunu düşündüklerini dile getirdi. Kazı çalışmalarında farklı üniversitelerden üyelerinde dahil olmasının kendilerine güç verdiğini dile getiren Koçak,  Hititlerden 2 nesil önceki bir halk olan ‘Luviler’ in yaşamış olduklarını düşündüklerini söyledi. 
Tekstil ve tahıl üretimi kalıntıları ile insan kemikleri de bulunan kazı çalışmalarının, arkeoloji dünyasına damga vuracak başka veriler de bulunabileceği düşünülüyor.

Yorumlar (0)