Kızılkoyun Mağarası’nda, 2 bin yıllık kaya mezarları bulundu!

Şanlıurfa’nın Eyyubiye ilçesinde bulunan ve Roma dönemine ait Kızılkoyun Mağarası’nda bulunan 2 bin yıllık kaya mezarları, ziyarete açıldı. Mağara içerisinde bulunan mezarlar, ziyaretçiler tarafından şaşkınlıkla karşılandı. 

KÜLTÜR-SANAT 22.04.2021, 15:42 23.04.2021, 11:14
Kızılkoyun Mağarası’nda, 2 bin yıllık kaya mezarları bulundu!

Turizm Haftası kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye genelinde önemli etkinlikler düzenliyor. Salgın koşulları göz önüne alınarak gerçekleşen etkinlikler, kültür varlıkları özelinde gerçekleşiyor. Şanlıurfa’nın Eyyubiye ilçesinde bulunan Kızılkoyun Mağarası’nda ise bu ekinlikler kapsamı içerisinde. Ancak bambaşka bir heyecanına da sahip olan Kızılkoyun Mağarası’nda, özel bir durum yaşanıyor.



Mağarada bulunan ve yaklaşık 2 bin yıllık olduğu düşünülen kaya mezarları, ziyarete açılıyor. Toplu mezarları, mağara nekropolünü ziyaret eden yerli ve yabancı turistler tarafından şaşkınlıkla karşılanırken, büyülü mekanın restore işlemleri de sona erdi.



Restore işlemleri, başkan Ağgül’ün talimatıyla yapıldı

Mağa nekropolünün restorasyonu ise Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül tarafından talimatla yapıldı. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılan büyülü alan, ücretsiz bir şekilde geziliyor. Ziyaretçilerini tarihi ve kültürel bir yolculuğa çıkaran mağara, 08.00 ile 17.00 saatleri arasında geziliyor. Toplamda altmış bir tane kaya mezarının bulunduğu Kızılkoyun Nekropolü, adından da anlaşılacağı üzere ölüler şehri olarak tarihteki yerini alıyor. Roma döneminden kalmış olan şehirde, aile mezarları ile karşılaşılıyor. Mezarların bir çoğunda dini mitoloji aile kabarmaları, Centaurs kabartması ve tavus kuşu kabarması dikkat çekiyor. 



Roma döneminden kalma iskelet parçalarının da bulunduğu nekropol, Hz. İbrahim Peygamberi’nin makamı karşısında yer almasıyla da dikkat çekiyor. Dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerinden ziyaretçiler tarafından keşfedilen Kızılkoyun Mağarası Nekropolü, nahit mezar örnekleriyle dikkat çekiyor. Serin havasıyla kimi zaman üşüten mağara, ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Yorumlar (0)